OffNews.bg

Как да си направим палачинки?

Палачинките са любим десерт и предпочитана закуска. Вариантите за плънка, в които могат да се консумират, са толкова разнообразни, че могат да задоволят всеки вкус – със сирене и кашкавал, със сладко, с шоколад, с плодове. Приготвят се бързо, а и децата ги обичат и никога не ги отказват. 

Класическа рецепта

Разбийте яйцата и захарта (за предпочитане с миксер). Добавете водата и постепенно сипвайте пресятото брашно като бъркате непрекъснато. Добавете млякото, солта и олиото. Палачинки се пържат най-добре в специален плосък тиган, така е и по рецепта, защото така се обръщат по-лесно. Загрейте съда, намажете дъното с масло и сипете черпак от рядката смес. Разпределете течността равномерно. Когато ръбчетата на палачинката започнат да потъмняват, обърнете я, за да се изпече и от другата страна. Готовите палачинки се нареждат в голяма плоска чиния като всяка се маже с масло след изваждането ѝ от тигана.

Рецепта за пухкави американски палачинки

Извадете яйцата за палачинки предварително, за да са със стайна температура. Пресейте брашното с бакпулвера. Следваща стъпка е да отделите жълтъците от белтъците. Разбийте жълтъците и добавяйте постепенно брашното с бакпулвера, сипвайте постепенно млякото като разбърквате непрекъснато. Белтъците разбийте със солта. Обединете двете смеси и добавете намачкания с вилица банан с маслото. Изпечете ги върху сгорещен тиган, намазан с масло. Мажете с масло всяка готова палачинка.

Българска рецепта за палачинки - катми

Някой може да поспори дали катмата е палачинка, но родолюбивото ни чувство няма да я пренебрегне, още повече, че това си е наша, балканска рецепта, вариант на по-финия европейски събрат.

за маята

за палачинките

Маята се разтваря в топла вода, добавят се захарта и лъжицата брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В купа се счукват яйцата, добавят се захарта, солта и олиото и се разбиват с тел или миксер. Добавя се хладкото прясно мляко, маята и отново се бърка. По рецепта брашното се сипва постепенно, при непрекъснато бъркане, до получаване на смес малко по-рядка от боза. Сместа се покрива с кърпа и се оставя за час да втаса. Трябва да е с много балончета.

В загрят тиган с незалепващо покритие (а най-добре на сач, по рецепта) се сипва черпак от сместа. След изпичане от двете страни, балканската палачинка се поставя в чиния и се намазва с масло. Хубавите катми са на дупчици.. Може да се гарнират с всички продукти, които се използват и при класическата палачинка. Коя от рецептите ще изберете преценявате вие, а може да приготвите и трите, за да си изберете фаворит.