OffNews.bg

Френската писателка Ани Ерно спечели Нобелова награда за литература

Френската писателка Ани Ерно печели Нобеловата награда за литература за 2022 г., съобщи Нобеловият комитет в Стокхолм.

82-годишната писателка е автор на автобиографични книги, сред които "История на жената", "Мястото на мъжа" и "Обикновена страст". Последната е преведена на български, издадена е от издателство "Прозорец" през 1993 г. За книгата си "Годините" тя е номинирана за наградата "Букър" през 2019 г. Очаква се "Годините" да излезе на български до края на годината (изд. "Лист").

Нобеловият комитет присъжда отличието заради "смелостта и клиничната прецизност, с която тя разкрива корените, отчуждението и колективните ограничения на личната памет".

BREAKING NEWS:
The 2022 #NobelPrize in Literature is awarded to the French author Annie Ernaux “for the courage and clinical acuity with which she uncovers the roots, estrangements and collective restraints of personal memory.” pic.twitter.com/D9yAvki1LL

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2022

"Нейното творчество е безкомпромисно, написано е на обикновен и чист език - пишат от Кралската шведска академия. - Арно умее да изследва от различни гледни точки живота, белязан от силни сблъсъци между пол, език и класа."

Дебютният ѝ роман е издаден през 1974 г., известността идва с "Годините" (2008).

На церемония на 10 декември Ерно и останалите тазгодишни лауреати ще получат 18-каратов златен медал с лика на Алфред Нобел и чек за 10 милиона шведски крони.

Сред номинираните тази година беше и българският писател Георги Господинов.