OffNews.bg

Цачева разказва историята за убития си дядо от 5 години

Кандидатът на ГЕРБ за президент Цецка Цачева разказва от 5 години сърцераздирателната история за убития си от комунистите дядо Иван Цачев. Снощи по време на дебата с ген. Радев Цачева обяви, че споделя за първи път това, като пристъпва клетвата, дадена от нея пред смъртния одър на баща й. 

Цачева дори се разплака в студиото на БНТ. Само че историята породила спонтанната емоционална реакция на Цачева е описана във вестник "Сега" преди повече от 5 години.

Ето какво пише в изданието с дата 16 февруари 2011 г.:

"Цачева: Не се срамувам, че бях член на БКП"

"В студентските ми години бях приета за член на партията, която беше партия-държава тогава - БКП. Онези, които ме познават, знаят, че дядо ми по бащина линия е с изпълнена смъртна присъда от 1952 г. като неколапетковист. Аз не съм скъсала пъпната връв със семейството ми, така че в мое лице да се говори за някаква носталгия по комунистическо минало би било просто несериозно... Не се срамувам, че съм била тогава член на комунистическата партия, защото комунистическата партия до 1989 г. - това беше държавата. Винаги - и като млад човек студент, и насам, моята кауза е била държавността. И винаги към партията, която е изповядвала тази кауза, съм имала отношение." Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева в предаването "Свободна зона" на Георги Коритаров по ТВ+."

И ако кандидатът за президент на ГЕРБ е позабравил какво е споделял в интервюто преди 5 години, то други помнят.

Например, съпартиецът на Цачева, Андрей Ковачев, който е евродепутат от ГЕРБ. В своя статия публикувана във вестник 24 часа със заглавие "Желая от сърце успех на г-жа Цачева" той заявява:

"Върху почти всяко семейство комунистическият режим дава своето трагично отражение, изразяващо се в загубата или преследването на близък или роднина от властта. Такъв трагичен случай има и в семейството на г-жа Цачева, чийто дядо е разстрелян от комунистите през 1952 г. Последователната позиция на г-жа Цачева за мен е доказателство, че тя не е забравила тази лична история, но също така не злоупотребява с нея за политически дивиденти."

Възможно е г-жа Цачева и днес силно да се вълнува от съдбата на дядо си. Историята обаче със сигурност не бе разказана за първи път по време на сълзливия снощен дебат.