OffNews.bg

Цачева под въпрос за парламента заради преференции

Преференции в листата на ГЕРБ в Плевен заплашват депутатското място на бившия председател на НС Цецка Цачева. Тя е изместена от третия и четвъртия в листата, получили преференцални гласове в своя полза, съобщи Mediapоol.

Цачева бе втора в листата за родния си Плевен след водача Ивайло Московски. Третият в списъка Пламен Тачев и четвъртият Владислав Николов излизат преди нея и Цачева заема четвъртото място. При това положение тя не може отново да е председател на парламента, защото - ако изместилите я не се откажат, ще влезе в НС чак след като Московски се върне на министерски пост и освободи място в парламента. 

Втори след Бойко Борисов в 25 МИР пък излиза сложеният на 11-то място Христо Гаджев. Неговото придвижване напред обаче е заради синдром 11/11 - повтарящи се номера на партията и кандидата. 

Същият случай е регистриран и в столичния 24-ти район, където вторият в листата Георги Марков, е изместен от 11-тицата Борислав Борисов. Така Марков пада с едно място по-надолу, което обаче отново му гарантира депутатско място.

Преференциално размесване на принципа 11/11 има и в Пловдив, там то се отнася до бившия кмет Спас Гърневски. Сходна е ситуацията във Велико Търново, където депутат ще бъде номинираният на едно от последните места в партийната листа на ГЕРБ – Георги Недев. 

Разместване при ГЕРБ има и във Варна, но там ефектът не е случаен. Става дума за осмия в листата Владимир Вълев-Питбула, световен шампион по кикбокс, който благодарение на преференциални предпочитания е изстрелян на второ място и влиза в парламента.