OffNews.bg

МЕУ категорично: Министърът има право да оправомощи свой заместник да отговаря за машините

Министърът на електронното управление има законово право да оправомощава свой заместник да ръководи процеса по удостоверяване на машините.

Това обявиха от МЕУ и подробно изложиха мотивите си за това.

Ето пълния текст на съобщението:

Съгласно чл. 213а, ал 2 от Изборния кодекс „Министерството на електронното управление съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията по чл. 213, ал. 3 и изискванията на техническата спецификация по методика, утвърдена от министъра на електронното управление, председателя на Българския институт по метрология и председателя на управителния съвет на Българския институт за стандартизация“.

Със заповед министърът на електронното управление Александър Йоловски е оправомощил заместник-министър Михаил Стойнов да ръководи целия процес, свързан с удостоверяването на машините, и да подписва всички актове и документи, свързани с това. Заповедта е изпратена на Централната избирателна комисия (ЦИК), същият заместник-министър е водил цялата кореспонденция с ЦИК, свързана с този процес, участвал е в работни срещи с комисията и ЦИК в нито един момент не е възразила по отношение на легитимността на всички действията, извършвани от него в процеса по удостоверяване. Напротив, кореспонденцията от ЦИК е адресирана именно до заместник-министъра и тогава ЦИК не е смятала, че той няма право да извършва всички тези действия.

Разработената от трите институции Методика по чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс е изпратена за съгласуване с ЦИК и тя отново не е възразила. В нея е предвидено, че ръководителите на трите институции могат със заповед да упълномощят компетентно лице от ръководството на съответната институция, което да изпълнява дейностите, свързани с удостоверяване на типа на техническо устройство за машинно гласуване. С цел прозрачност Методиката е публикувана на официалната интернет страница на Министерството на електронното управление за обществено обсъждане и на 09.10.2023 г. е проведена публична дискусия по документа.

Обръщаме внимание също, че и в предходните две процедури по удостоверяване на машините за парламентарните избори през октомври 2022 г. и април 2023 г. тези дейности също са били делегирани на заместник-министри на електронното управление и ЦИК не само, че никога не е възразявала срещу това, но е приела без възражение и двете решения, при положение, че едно от тях също е подписано от заместник-министър на електронното управление.
В разпоредбата на чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс ясно се определя чие е правомощието за удостоверяването, а именно на Министерството на електронното управление (а не на министъра), т.е. цялото ръководство на институцията е отговорно за изпълнение на това законово задължение. В този смисъл заместник-министърът, като част от политическото ръководство на МЕУ, отговорно за изпълнение на задълженията, вменени от закона на тази институция и въз основа на изрична заповед на министъра, който съгласно закона за администрацията определя функциите на своите заместници, има пълното законово право да ръководи този процес и да подписва всички документи, включително крайния акт, с който процесът по удостоверяване приключва.

Всяко друго твърдение е в противоречие на закона и е по-скоро спекулация, отколкото отразяване на действителното правно положение.