OffNews.bg

Машини пускат по-къси бюлетини, хората ще повтарят вота си на хартия

В Русе, Стара Загора и Смолян машини за гласуване принтират по-къси бюлетини и на тях не се вижда вотът на избирателя. В такива случаи ЦИК излиза с указания на хората да се разрешава да гласуват с хартиена бюлетина, обяви говорителят на ЦИК Росица Матева. 

Само една машина за гласуване - в 34-та секция в Кюстендил, е отказала досега, допълни тя. 

Вчера е отказала да работи и една машина във Варна – в 190-та секция. Имаше информация за сгрешен хешкод в Мездра, но се оказа, че от СИК са вкарали грешен код, съобщи още Матева, цитирана от БТА. 

Към момента в ЦИК няма сигнали за нарушения, съобщи Матева. 

Празни бюлетини отпечатват машини в Хасковско. Проблемът е установен в две секции - в Меричлери и Тополовград, съобщи БНТ. 

С 10 неработещи машини започна изборният ден във Варна. Те се проверяват от техници. За една секция е получено разрешение от ЦИК да се мине изцяло към гласуване с хартиени бюлетини, съобщи председателят на Районната избирателна комисия във Варна Велин Жеков. 

В Габровския район са регистрирани случаи с липса на разписки или по-къси разписки от машината за гласуване след упражняване на вота. Според председателя на РИК Мария Недева става дума за въвеждане на устройствата в работен режим и се очаква проблемът бързо да бъде отстранен. Избирателите, които не са успели да пуснат вота си на машина, са гласували на хартия или са повторили успешно гласуването си на устройството, тъй като се броят отрязъците и това не противоречи на правилата, обясниха от РИК, съобщи БНР. 

В Силистра са докладвани около 20 случая, при които машините дават само една от двете бюлетини.