OffNews.bg

Иво Мирчев и Мартин Димитров влизат с преференции от центъра на София

Иво Мирчев от "Да, България" и бившият председател на СДС Мартин Димитров, сега в Гражданската квота на Демократична България, печелят достатъчно преференции, за да пренаредят листата в емблематичния 24 МИР, към който е центъра на София.

Мирчев е трети в листата, а Мартин Димитров - пети. Така те прескачат втория - Цецка Бачкова от ДСБ и четвъртия - Стефан Тафров от "Да, България".

24 МИР е районът, в който "Демократична България" постигна вторият си най-силен резултат на изборите. В него Градската десница победи ГЕРБ с 39 880 от гласовете на избирателите или 24,43%.

Ивайло Мирчев получава 4310 преференции, а Мартин Димитров - 4014. За пренареждане на листата бяха нужни 2792 гласа.

Водачът Владислав Панев от Зелените запазва позицията си. Към своите 2147 гласа, той добавя 22 420 - броят на бюлетините без преференция, които се смятат като вот за водача.

Твърде вероятно е обаче прескочените Бачкова и Тафров също да станат депутати. Заради силния си резултат в центъра на София, не е изключено ДБ да има 5 или повече народни представители от 24 МИР, който дава общо 12 мандата.

Пренареждане ще има и в листата на БСП. Ако Столетницата вземе повече от един мандат в 24 МИР, той ще е за седмия в листата Борис Цветков. Популярният активист на червените има 1609 преференции, с малко прескача прага от 7% от подадените гласове за листата измества втория Димитър Данчев.

В 24 МИР, който освен центъра на София включва Слатина, Подуене и Дружба, БСП остана четвърта политическа сила с 21 339 от гласовете на избирателите или 13,07%.