OffNews.bg

Българите в Лондон извадиха огледалото и пред Трайков, той видя в него президент

Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков, заедно с лидера на ДСБ Радан Кънев, отидоха в Лондон, за да се срещнат с българите там. На срещата присъстваха само млади хора, които бяха там, за да покажат подкрепата си към кандидат-президента, ръкопляскаха, когато се говореше, че може да се спечели, но изразяваха страх и съмнение, че това няма да се случи и зададоха няколко пъти въпроси дали ДСБ смята да вземе властта в свои ръце и как ще го направи.

4 часа дискусия, в която кандидат-президентът отговори искрено, а Радан Кънев политически. А преди да отидат натам двамата реформатори Трайков и Кънев се повозиха с метро и се снимаха, доволни от това.

А по време на срещата се обсъждаха всякакви теми и разбира се беше зададен „Въпросът”. Най-стряскащият въпрос за всички политици на всички времена беше зададен и на кандидата за президент Трайчо Трайков, пак от българин в Лондон. „Като се погледнете в огледалото, какво виждате, г-н Трайков?”.

Именно премиера Бойко Борисов беше закован със скандалния въпрос от българи, живеещи в Лондон, но с пояснение: „Като се погледнете в огледалото, г-н Борисов, кого виждате? Виждате ли Пеевски?”. „Категорично не е вярно”, отговори тогава премиерът.

А днес Трайчо Трайков каза, че вижда същия човек като тях: „Зависи кога се гледам, сега сигурно имам торбички под очите, но като цяло виждам човек като всички вас”, отговори Трайков. Но след размисъл каза: „Но втори път като се погледна, това не е ли бъдещият президент”.

Радан Кънев още преди да открие въпросите към Трайков заяви: „Много ни е лесна задачата на изборите – много ми е лесно заради Трайчо Трайков – защото няма друг в момента, който отговаря на вижданията в две сфери – борбата с корупцията и да е партийно независим, за да се грижи за обществото и второто – да споделя много ясна прозападна позиция, силно основана на националния интерес. По отношение на първото госпожа Цачева не може да е адекватен избор, а по отношение на второто категорично не може да е Радев, а всички останали кандидати не отговарят и на двете”. По-късно в дискусията Кънев отново заяви, че „на тези избори трябва да се реши едно нещо и то е кой ще бие Цецка Цачева”. И по-късно в разговорите той беше категоричен, че бъдещето трябва да победи кандидата на ГЕРБ Цачева, не миналото.

А след откриването на Радан Кънев Трайков изложи вижданията си за президентството и институцията, ако спечели изборите.

„В България от доста време се опитват да неглижират ролята на президента като представителна функция и аз се опасявам, че ако е Цецка Цачева стане президент, в президентството ще останат да работят трима души – шофьор, готвач и протокол. Защото президентството не може да е част от една партия и не е случайно, че по Конституция е изведено като отделна институция, за да се намеси, например по време на политическа криза или законодателна – чрез вето, когато законите не са справедливи”, обясни Трайчо Трайков. Той отново застъпи тезата си, че за него най-важно е върховенството на закона, а България е узряла и е стигнала до момента, в който трябва да се направи съдебна реформа, за да се постигне върховенство на закона.

„Върховенството на закона трябва да бъде постигнато чрез радикална реформа основно чрез прокуратурата, а президентът трябва да гарантира, че законът ще бъде справедлив”, категоричен е Трайков.

Кандидатът за президент разказа пред българите в чужбина, че в България наскоро е имало случай на момиче, блъснато и убито на пешеходна пътека и той е бил покрусен от думите на майката на загиналото момиче. А именно тя казала, че ако дъщеря й е била пресякла не на пешеходната пътека, а на забраненото място, сега е щяла да бъде жива.

„Това е основното в България, което трябва да се промени, че ако не спазваш правилата, имаш шанс да оцелееш и това от десетилетия се опитват да го напъхат у нас под килима”, разказа Трайков.

Той добави, че президентът има правомощие, което не е използвано – за законодателната инициатива и даде заявка, че ако стане президент и види, че има закони, които народните представители одобряват, а народът, който ги е избрал – не, тогава той може да подеме инициатива и в парламента. „Има възможност да се генерира такава подкрепа и коалиция, ако предложението е важно за обществото”, уточни кандидатът на реформаторите.

Трайков продължи, че третата голяма отговорност на президента е патриотизмът: „Смятам, че дългогодишната свенливост на дясното по отношение на родолюбието вече не е уместна, защото в момента е оставена на хора, които са „фили”, но се смятат за патриоти и в същото време е агент на ДС, но не доносник, а шпионин. Патриотизмът на Левски е един в България - сега го наричаме модерен, но той е единственият”.

На въпрос дали ще поиска импийчмънт на главния прокурор Сотир Цацаров, каквото правомощие Трайков казва, че президентът има, Радан Кънев отговори така: „Не може да става дума за отстраняване на господаря на ВСС, съставът му не е такъв случайно, защото партиите гласуваха да запазят досегашния му състав. Има нужда от силен обществен натиск и много отговорно поведение, за да се случи това”.

Кънев добави обаче, че главен прокурор се назначава с два указа и президентът има правомощие да върне веднъж единия и в този случай това може да изиграе роля.

Кандидатът за президент Трайчо Трайков добави още, че в България нещата са по-сериозно мафиотски поставени и по-рисковани, за да бъдат разрушени. „Но са очевидни – БНБ, КЗК, картел на горивата - всички тези неща се знаят и хората стоят и гледат театър. Темите са на сцената и само трябва да излезе лирическият герой – прокуратурата, но той не излиза. Ако се смята перо по перо, ще се разбере защо сме по-бедни. 1 млрд.лв. годишно от горива, 2 милиарда за Белене, 4 млрд. за газове, от всички обществени поръчки се плаща данък на ДПС. Така на човек в България се падат по 10 000 лева на човек, взети от кражби”, обясни Трайков.

На въпрос от страна на млада българка, живееща в чужбина, как Реформаторите ще се борят с премиера, Трайков отговори с виц. По думите му Бойко Борисов е „един проходчик” в световната политика. „Това, което той прави, сега започват да го правят по света”, каза той и разказа вица. 

„Обадила се Меркел, оплакала се на Бойко: Покрай проблемите с мигрантите, не съм сигурна, че ще спечелим изборите”. Борисов й казал: „Добре, пращам Цветанов”.
Казал на Цветанов: „Ще стоиш един месец и ще организираш нещата”.
На другия ден Цветанов се обажда и казва – „Всичко е наред, ние сме първи, Меркел – втора”.

И след вица Трайчо Трайков се замисли и каза „Важното е, че истината е от първо значение, може би на хората трябва да им омръзне да ги лъжат”.

На въпрос към Радан Кънев дали ДСБ ще успее да се отдели, да получи по-голяма политическа сила, лидерът на партията отговори, че има много силна политическа амбиция и много търпение. По време на дискусията Кънев каза още, че в момента ГЕРБ и БСП играят заедно и в коалиция, „хората не вярват в това, но то е истина, защото те се чудят сега ли да я направят или в следващия парламент”.

И на въпроса какво ще е първото нещо, което ще направи, ако бъде избран за президент, Трайчо Трайков каза, че първо ще отиде да успокои жена си, че ще е добър баща и че ще гледа семейството си, а второто – съдебната реформа.