OffNews.bg

Със скоростта на ГЕРБ ще стигнем Европа след 40 г. Със скоростта на ПП-ДБ - за 12. Мартин Димитров в подкаста на OFFNews

Ако продължим да се развиваме със скоростта на ГЕРБ, ще ни трябват 40 години, за да стигнем средно европейските доходи. Със скоростта на "Продължаваме промяната-Демократична България" - ще ни трябват между 10 и 12 години.

Това заяви икономистът Мартин Димитров в предизборното студио на OFFNews. Той е водач на листата на "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) в 19-МИР Русе и седми в 24 МИР в София.

Димитров показа графика, сравняваща напредъка на България и Румъния спрямо средните европейски доходи, откакто влязохме заедно в ЕС през 2007 г. Изчислението се прави на база на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо броя на населението, както и според паритета на покупателната сила, защото с 1 евро в България може да се купят различно количество стоки в сравнение с Германия, Франция и т.н.

"Понеже ми е голяма болка изоставането от Румъния съм показал, че след членството в ЕС, някъде около 2007 г., България и Румъния са почти равни. Постепенно обаче от 2009 г. до 2020 г. Румъния се развива много по-бързо от България. Казано по друг начин: за всяка една година членство в ЕС Румъния догонва средноевропейските доходи с 2%, а България с около 1%, тоест се движим два пъти по-бавно", обясни Мартин Димитров.

Той показа и друга графика за периода 2020-2023 г., когато се въведе нова икономическа политка в България. Според данните на Димитров растежът за този период се покачва на 3% годишно.

"Изведнъж България започва да се движи с три пъти по-висока скорост от това, което е било по времето на ГЕРБ. Нещо, което ни се казваше, че е невъзможно - стана. С тази скорост не ни трябват вече 40 години, а между 10 и 12 години, за да стигнем средно европейските доходи", посочи икономистът.

Мартин Димитров отбеляза, че тази скорост е невиждана за България, а в Европа е нещо, което почти всички вече са постигнали. Според него България трябва да следва примера на Румъния. Той обори опорките, че този ръст в последните години се дължи на покачване на външния дълг на България.

"Ако видите 2009 г. до 2020 г. дългът като процент от БВП нараства от 13,7% до 24,6%. Най-висок е 2016 г. по време на управлението на ГЕРБ. Всяка година тяхно управление увеличава дълга. За периода 2020-2023 г. ни се обяснява как целият растеж бил назаем. Само, че сухите факти показват друго - не само, че няма ръст на дълга, а той намалява. Бил е 24,6% от БВП в края на 2020 г., а към 2023 г. данните на Евростат показват, че дългът е намалял на 23,1%. Важният извод е следният - не само, че е постигнат три пъти по-голям растеж на икономиката през последните 3 години, но това се е случило и в условия на намаляващ външен дълг", заяви Мартин Димитров.

Кандидат-депутатът разказа, че по време на предизборната си обиколка в страната възрастна жена му казала, че нейната пенсия не се е вдигнала в последните години.

"С конкретни числа ѝ показах следното нещо - за цялото управление на ГЕРБ средният растеж на пенсията е 7,80 лв. на година. За годините 2020-2023 г. когато има две управления на ПП-ДБ, средният растеж на пенсията е 100 лв. годишно. Като отчетем инфлацията повишението е 10 пъти повече", обясни Мартин Димитров.

Текстът е със значителни съкращения. Целият разговор можете да видите във видеото по-горе.

Абонирайте се за канала ни в YouTube!