OffNews.bg

България вече може да не е конкурентна заради липсата на работна ръка

Швейцарската компания „Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД има завод за кабели за изграждане на офисни мрежи, центрове за данни и публични мрежи в София. Тя е част от международната група Райхле Груп (Reichle Group), която работи в повече от 40 страни. Компанията е основана през 1964 г. и е в топ 3 в сектора в Европа и Средния изток.

В България има още една фирма от групата. Търговското дружество "R и M България" ЕООД е фирма, която е основана през 2007 година, със седалище и адрес на управление в град София. Тя предлага портфолио от висококачествени продукти и системи за комуникационни мрежи и мрежи за данни. Компанията оперира на 13 пазара в Югоизточна Европа, ръководени от офиса в София, и разполага с висококвалифицирани експерти в областта на мрежовото оборудване.

Какви са очакванията на мениджмънта на R&M за българската икономика и за фирмата за 2019 г.?

Песимистичните прогнози за забавяне на темповете на развитие на Европа все повече доминират в медийното пространство и в докладите на икономическите експерти. В интерес на истината първите сигнали се прокрадват и в нашия бизнес сегмент. Инвеститорите в големи инфраструктурни проекти (офис сгради, цифровизация и др) са по-умерени в плановете си за 2019-2020. Първото тримесечие започва значително по-плахо от миналата година. Това няма как да не се отрази и на нагласите в България. В началото на годината бизнеса ще бъде по-предпазлив и умерен в плановете си за растеж. Смятам, че ръста на икономиката в първата половина на годината ще запази темповете от 2018, но през втората половина може да се усети забавяне в растежа.

Определено България се движи към достигане на пълна заетост, което по мое мнение ще доведе до значително по-ниски темпове в откриване на нови работни места. Това от своя страна ускоряване на увеличенията на възнагражденията продължава. Бизнесът в България ще среща все по-сериозни затруднения в това да компенсира двуцифрените ръстове на възнагражденията с увеличаването на производителността. Много инвеститори започват да се стряскат от годишните темпове на нарастване на работната заплата (въпреки че разликата с редица европейски държави все още е осезателна). Но нека да не забравяме, че голяма част от чуждестранните инвестиции в България са в посока дейности с ниска добавена стойност. Бизнес плановете са изготвени при едни нива на работна заплата и ако местният мениджмънт не съумее да компенсира ръста в подобрена производителност много бързо можем да достигнем точка, в която България вече да не е конкурентна.

В нашите планове за 2019 залагаме ръст спрямо 2018 година. Оптимисти сме, че въпреки забелязващото се забавяне в развитието на Европа ще компенсираме това с по-високи продажби в други региони на света – Близкият Изток, Азия, но и САЩ.

Как оценявате за вас миналата година като бизнес среда?

Отчитаме една от най-успешните ни бизнес години в региона и за цялата R&M Group. Това не се дължи толкова на бизнес конюнктурата в България, колкото доброто позициониране на компанията на международните пазари и навлизането в някой възлови бизнес сигменти.

На локално ниво годината ни мина под надслова „недостиг на работна ръка“ или по-скоро трудността да намерим своевременно квалифицирани кадри. Но това е всеобщ проблем за бизнеса в България, който ще продължи да се задълбочава и в бъдеще и ще бъде пречка пред развитието на държавата.

Очаквате ли сътресения за вашия бизнес след излизането на Великобритания от ЕС?

Бизнесът ни не е толкова зависим от този процес поради нашата глобална настройка. Не смятаме, че ще станем заложници на тарифни или митнически войни. Това, което забелязваме, че големи финансови институции или компании в IT сектора започнаха да местят ресурси в други европейски държави, за да намалят риска от евентуално излизане на Великобритания от ЕС. Това означава, че клиентите ни вече имат стратегия, как да се справят с това, което улеснява нашата задача.

Но има известен риск, че неконтролираният Brexit може да отслаби икономиката на Европа. Надявам се, че и двете страни ще стигнат до общо решение накрая.