OffNews.bg

За три години България ще отпусне на Украйна над 26,5 млн. лева

България ще отпусне на Украйна малко над 26,5 млн. лв. от 2024 до 2027 г. Парламентарната бюджетна комисия подкрепи споразумението с 11 гласа "за" и 3 "против". Предстои текстовете да влязат в пленарна зала. 

Решението за това взе Министерският съвет на 3 май тази година, когато е одобрен проектът на споразумение и министърът на финансите е упълномощен да подпише споразумението за финансов принос. България парафира документа на 10 май, а Европейската комисия - на 26 юни. 

Сумата, която България ще отпусне безвъзмездно, е точно 26 737 463,48 лева за целия период, или средно до 6 684 365,87 лева годишно.

Програмата е обща за страните членки на ЕС, като всяка от тях ще покрива само лихвената субсидия и по-специално разходите за финансиране и за управление на ликвидността, но не и административните разходи, свързани с операциите по вземане и отпускане на заеми на Украйна.

В споразумението за финансов принос се предвижда всяка от държавите членки неотменимо и безусловно да се задължи при поискване да предостави на разположение на Комисията съответни финансови вноски. Те следва да са в допълнение към средства, които при възможност биха могли да се осигурят от бюджета на ЕС в рамките на годишните бюджетни процедури.

Покриването на лихвената субсидия след 2027 г. ще продължи или чрез вноски от държавите членки под формата на външни целеви приходи в бюджета на ЕС въз основа на удължаване срока на действие на споразумението, или да се обезпечи от средства в бъдещите многогодишни финансови рамки на ЕС.

В хода на дебата в комисия срещу законопроекта се обявиха единствено от "Възраждане" и БСП. Двете партии се обявиха срещу това България да дава пари на страни, които не са членки на ЕС, вместо те да влизат в бюджета. От Министерството на финансите разясниха, че конкретната програма е насочена към страни от Близкия изток и Африка. Червеният депутат Румен Гечев добави, че България ще покрива лихви по украински заеми, с които са купувани оръжия и отсече, че не бил изпратен в парламента, за да гласува такива неща.