OffNews.bg

Тренд: Българите не усещат по джоба си добрите икономически показатели

Мнозинството от българите подкрепят основните параметри на бюджета, но смятат, че публичните средства се харчат неефективно, показа национално представително проучване на "Тренд"*.

Въпреки, че по-големият дял от анкетираните не са заинтересовани от параметрите на бюджета, 65% от всички запитани смятат, че те са важни.

Сред акцентите в новия бюджет, с които обществеността е най-информирана, са повишаването на минималната работна заплата, увеличението учителските заплати и пенсиите. Тази информация е достигнала до най-много хора, съответно 82%, 75% и 74%. 

Най-силна подкрепа сред респондентите среща увеличението със 150 милиона лева на парите за хора с увреждания (95%), както и увеличаването на пенсиите (93%), повишаването на минималната работна заплата (92%), увеличаване на парите за здравеопазване (87%). Най-ниска подкрепа събират параметрите, свързани с повишаването на заплатите в бюджетния сектор (50%) и увеличаването на максималния осигурителен праг (52%), като въпреки това мнозинството от хората подкрепят тези мерки.

Друг извод от него е, че въпреки добрите макроикономически показатели, 85% от българите не усещат подобрената икономическа ситуация по своя джоб.

Липсата на ефективност на публичните средства се осъзнава като един от сериозните проблеми. Практически в нито една сфера няма превес на мнението, че парите се харчат ефективно. Това до голяма степен е следствие от ниското доверие на гражданите спрямо институциите, а не толкова върху техните наблюдения по сектори. Сферите, в които българите традиционно намират за проблематични пък се наблюдават най-сериозни натрупвания, като здравеопазването е типичен такъв пример, добавят авторите на изследването.

*Изследването е проведено от Изследователски център "Тренд" по поръчка на в. "24 часа". Реализирано в периода 6-12 ноември 2018 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице" сред 1004 души на възраст 18+. Проучването е представително за пълнолетното население на страната.