OffNews.bg

Съдийка спряла назначенията в банката за развитие в противоречие със закона

Новото назначение от професионални банкери за Българската банка за развитие, които трябва да развиват банката, беше спряно от съдия Мария Вранеску.

Това обяви министърът на икономиката Кирил Петков в предаването "Панорама" на БНТ.

Той обвини съдията, че е взела решение в несъответствие със закона. А репутацията на съдийската колегия зависи от примери като този, коментира министърът и допълни, че подозира решението да е базирано на нещо друго, а не на закона. 

"Вписването в Търговския регистър беше спряно и по този казус имаме абсолютно несъответствие със закона, защото актовете на БНБ не могат да бъдат спирани. Точно тогава, когато вече 5 седмици водим битката тази банка да почне да работи за обществото, да не се дават на 8 фирми един милиард", заяви той.

Петков бе категоричен, че никой инвеститор в момента не може да се довери на решенията, които се базират на несъответствие със закона.

"Как можем да разчитаме, че българската държава ще се движи напред, когато за 4 часа – най-бързото решение, което сме виждали, съдия Мария Вранеску решава срещу закона. Тя вписва всичко и спира вписването на новия надзор", посочи министърът.

По думите му би трябвало българският съд да дава възможност казусите да се решават от съдии, избрани на случаен принцип. В момента обаче "има концентрация, както имаше концентрация на осемте фирми в ББР".

"Сега има концентрация този тип решения да отиват при трима съдии, една от които е Мария Вранеску", допълни министърът на икономиката.

Кирил Петков беше категоричен, че от понеделник всеки ден ще подава заявление за вписване на надзора и всеки един ден ще прави публично изявление към обществото за това какво се е случило с новото заявление.

Преди дни Петков обяви, че до две седмици ББР ще има ново управление. Рокадата бе направена, след като той осветли факта, че с парите за подпомагане на малкия и средния бизнес са финансирани шепа крупни фирми. 946 млн. лв. са отишли за 8 клиенти, близо 1,8 - за още 12. 

Двама от отстранените трима членове на Надзорния съвет пък обжалваха пред съда уволненията си.

Министър Петков обяви, че са осигурени 2,5 млрд. ликвидни средства за възстановяването на малкия и средния бизнес. А казусът с ББР показва нагледно как институциите не са функционирали правилно.

"Има големи средства в банките, те са пълни с възможности, обаче има голям риск за индустрии като туризма заради COVID-19. Застанахме като държава с до 80% гаранции на заемите, за да могат кредитите да бъдат без обезпечения", каза той.