OffNews.bg

Руснаците останаха без Visa

Компанията за картови рзплащания Visa Inc. обяви, че преустановява всички свои операции в Русия в отговор на военната намеса на Москва в Украйна.

"Ние сме принудени да действаме след непредизвиканото нахлуване на Русия в Украйна и неприемливите събития, на които сме били свидетели“, заяви главният изпълнителен директор на Visa Ал Кели.

"Съжаляваме за въздействието, което това ще има върху нашите уважаеми колеги, както и върху клиентите, партньорите, търговците и картодържателите, които обслужваме в Русия. Тази война и продължаващата заплаха за мира и стабилността изискват да отговорим в съответствие с нашите ценности“, добави той .

Компанията за картови разплащания отбеляза, че ще работи със своите клиенти и партньори в Русия, за да "прекратят всички транзакции с Visa през следващите дни" и след като процесът приключи, издадените в Русия карти Visa няма да работят извън страната, докато тези, издадени от банки извън Русия няма да са активни в Русия.

„Мастъркард“ съобщи, че нейните карти, издадени от руски банки, вече няма да се поддържат от мрежата на компанията, а която и да било карта „Мастъркард“, издадена извън Русия, няма да работи на руски банкомати. От гиганта за разплащане с карти уточняват, че причината за спирането на услугите е „безпрецедентното естество на настоящия конфликт и несигурната икономическа среда“.