OffNews.bg

Русия готви ефективното пускане на цифрова рубла

Цифровата рубла ще бъде предложена на всички, след като бъде тествана сред тесен кръг реални клиенти, заяви днес в Държавната дума на Русия управителката на централната банка Елвира Набиулина, предаде БТА.

"Готови сме да пристъпим към пилотно въвеждане на цифровата рубла, към провеждане на истински операции с истински пари. Засега става дума за неголеми суми и малко на брой клиенти. След това ще сме готови да предложим цифровата рубла на всеки", заяви Набиулина.

По думите ѝ цифровата рубла е третата форма на пари, която ще бъде в обращение успоредно с наличните и безналичните средства, и всеки потребител сам ще реши коя форма да използва. "Всеки, който не може или не иска да ползва новите технологии, не трябва да бъде дискриминиран. Ще продължим да развиваме и наличното платежно обращение", изтъкна Набиулина.

Руската централна банка представи концепцията за цифровата рубла през октомври 2020 г. Тя ще бъде под формата на уникален цифров код, който ще се пази в специален цифров портфейл. Потребителите ще могат да си обменят въпросния код и така ще осъществяват парични трансфери.

Междувременно рублата продължи да пада на валутния пазар и се доближи до границата от 82 рубли за долар.