OffNews.bg

Рено съкращава 15 000 работни места

Френският автомобилостроител Рено (Renault) съобщи, че съкращава 15 000 работни места по целия свят, от които 4500 във Франция, предаде Би Би Си.

Мярката се предприема в рамките на план за икономии в размер на 2 милиарда евро за период от три години, включващ преструктуриране на инженеринговата дейност и средствата за производство.

"Този ​​план е от съществено значение", заяви генералният директор Клотилд Делбос в съобщение на компанията.

През февруари компанията обяви първа загуба от десет години насам заради коронавирусната пандемия. 

Планът за съкращение представлява намаление на щата с малко под 10%. Миналата година служителите на Рено по света са били 180 000, а във Франция - 48 500.

"Това ще става чрез естествено и доброволно напускане", уточни пред Ройтерс Франк Даут, представител на синдиката Се Еф Де Те (CFDT), след извънредно заседание на организацията. Той допълни, че ръководството е обещало всичко да бъде съгласувано с държавните власти и профсъюзните организации.

В международен план Рено обяви, че замразява плановете си за разширяване на производството в Мароко и в Румъния. Също така компанията обмисля и адаптиране на производствените мощности в Русия.

Френското правителство заложи 8 млрд. евро като спасителна инжекция за автомобилната индустрия в страната. В замяна френският президент Еманюел Макрон каза, че Рено трябва да задържи работниците си и да остави производството в страната.