OffNews.bg

Производители: България да не ограничава вноса на слънчоглед от Украйна

Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България настоява страната ни да не ограничава вноса на слънчоглед от Украйна след 15 септември, заяви Яни Янев, председател на браншовата организация. Причината е, че има недостиг на суровина в страната.

Предприятията, които преработват слънчоглед у нас, са с годишен капацитет от около 4 млн. тона. България обаче произвежда 2-2,5 млн. тона от суровината на година и затова фирмите разчитат на внос, който е предимно от Украйна. Заводите за олио и шрот ще трябва да затворят или да намалят производството си, ако вносът на слънчоглед продължи да бъде забранен, предупреди Янев. "България създаде промишленост, която е в състояние да преработи много повече слънчоглед, отколкото е вътрешната консумация", обясни той. 

Забраната за внос на украински слънчоглед не защитава производителите в България, но ощетява преработвателите.

От организацията съобщиха, че вече най-голямата мощност за преработка е временно спряла, тъй като няма какво да преработва, и че ако тази ситуация продължи, то това ще се наложи и на други преработватели. 

Има натиск от зърнопроизводителите да се удължи забраната за внос на суровината от Украйна, което създава непазарна обстановка, каза Юлиан Стефанов, член на Сдружението. Според него в момента се наблюдава една парадоксална ситуация, тъй като не е нормално България да има цени, различаващи се от тези на световните пазари. Той подчерта, че заради задържането на местния слънчоглед от производители и търговци, има риск да се влоши качеството на продукцията.

На страната е необходим внос на слънчоглед на поне 1.5 млн. тона годишно, който предвид на търговския баланс на района може да дойде в голямата си част единствено от Украйна. По статистически данни за предходната кампания Украйна е изнесла около 2 млн. тона слънчоглед и е преработила остатъка, т.е. България е необходимо спешно да заеме проактивна позиция, за да освободи вноса и да даде възможност на местните преработватели да внесат нужния им недостигащ слънчоглед в започващата нова кампания, коментира Яни Янев.