OffNews.bg

Прогнозират по-ниски цени на горивата по Нова година

Цените на горивата не са паднали заради протестите, а заради цените на суровия петрол, коментира шефът на Петролната и газовата асоциация Валентин Златев, цитиран от Нова тв. За пръв път след началото на недоволството от високите цени на горивата той коментира публично проблема, като каза, че разбира протестиращите. По думите му цените случайно са паднали толкова рязко в последно време. От Петролната и газова асоциация са категорични, че спадът е заради суровината, а не заради протестите.

Няколко седмици след началото на недоволството цените на горивата спаднаха с около 30 стотинки за литър бензин и с около 15-20 стотинки за литър дизел. От асоциацията обясняват това с поевтиняването на петрола, повлияло на цените на дизела и бензина.

"Съчувстваме на всички тези, които излизат и изразяват общественото и социалното си недоволство, но истината е, че ако петролът вървеше нагоре, то и цените по бензиностанциите щяха да вървят нагоре. Тоест тези цени, които в последните 2-3 седмици са поставени по бензиностанциите, не са резултат от протестите", посочват от асоциацията.

"Големият въпрос е защо има бензиностанции, които продават бензин на 2,20 лева, и има други за 1,80. Така започнаха протестите на хората, заяви Златев. - Очаквам хората, които продават на 1,80, да излязат по същия начин и да обявят структурата на цената си."

Пред Нова тв председателят на Петролната и газова асоциация Андрей Делчев коментира, че обикновено цените на горивата „закъсняват” с няколко дни спрямо цените на суровия петрол – и когато цената се увеличава, и когато намалява. Делчев даде пример, че при цена на дизела от 2,34 лв/л, себестойността на горивото е 2,29 лева, а печалбата на производителите е 0,04 лв./л. Той обаче обясни, че при големи обороти производители и търговци могат да си осигурят добра печалба. 

Делчев прогнозира, че ако тенденцията за поевтиняване на петрола се запази, ще посрещнем Нова година с още по-ниски цени.