OffNews.bg

Ответен удар: Везиева иска оставките на трима от борда на ДКК

Министърът на икономиката Даниела Везиева иска оставките на трима от петимата членове на директорския борд на Държавната консолидационна компания (ДКК), които са назначени в последните дни от мандата на правителството на Бойко Борисов в края на април.

Това са изпълнителният директор Рая Каназирева, Диляна Софиянска и Радостин Вазов - син на Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, съобщи Медиапул, като се позова на телефонен разговор с нея.

Поводът е отстраняването на втория директор на ДКК Ваня Караганева, която влезе в управлението на компанията по времето на Кирил Петков.

Караганева е отстранена от поста на проведено общо събрание на Съвета на директорите на ДКК в понеделник, за което тя не е била уведомена. Другият представител на държавата в дружеството – Чавдар Христозов също не е бил уведомен.

"Безкрайно съм изненадана от решението на Съвета на директорите на ДКК за уволнението на Караганева. То идва в момент, в който тя е предложила нова структура на държавната компания. Това показва, че завареното ръководство на ДКК не желае да скъса по никакъв начин със стария, порочен модел на управление на дружеството и целта им е умишлено да блокират работата на компанията. Разочарована съм от тяхното поведение, не съм го очаквала", е заявила министър Везиева пред Медиапул.

След изявлението ѝ последва и реакция от страна нa ДКК.

„ДКК продължава да смята, че с отстраняването на Ваня Караганева от поста изпълнителен директор е защитила интереса на дружеството и държавата, както и на министъра на икономиката в качеството му на принципал на ДКК. Всяка точка от решението на СД на ДКК е подкрепена от съответните доказателства - документи, договори, актове и др., които са предоставени на компетентните органи. На базата на досегашната си съвместна работа с министър Везиева, ръководството на ДКК смята, че тя е принципна по отношение на извършени нарушения от който и да е член на съвета на директорите. Последният подобен пример е отстраняването на Анастас Гогов от съвета на директорите на ДКК, когато той стана участник в ПТП със служебен автомобил на ДКК в почивен ден. Поради тази причина СД на ДКК вярва, че министър Везиева е била подведена от Караганева за фактите по настоящия случай“, съобщават от държавното дружество.

От ДКК предлагат и достъп по график на журналистите до всички материали за констатираните нарушения на Ваня Караганева.

Тъй като темата по същество е отстраняване на проблем с грешно кадрово решение, ДКК държи да подчертае отново, че всякакви внушения за отговорност и вина на принципала на ДКК в лицето на министъра на икономиката /и настоящият, и предишният/ за извършените от Караганева нарушения, са абсолютно спекулативни, казват още от ДКК.