OffNews.bg

Офшорка купи "Булгартабак"

Офшорка купува "Булгартабак" от руския партньор на Цветан Василев в Корпоративна търговска банка VTB.

Това става ясно от уведомление за концентрация до Комисията за защита на конкуренцията, която формално трябва да даде съгласието си. Съобщението е от 10 февруари.

От текста му става ясно, че регистрираното в Лихтенщайн дружество "Ливеро Естаблишмънт" придобива "БТ Инвест", собственик на "Булгартабак-холдинг" от есента на 2011 г. "БТ Инвест" е притежавано от руския съсобственик на Корпоративна търговска банка VTB.

Не става ясно кой е собственикът на офшорката, според "Капитал" зад нея стоят сега контролиращите "Булгартабак" Цветан Василев и Делян Пеевски, а промяната означава, че руснаците се оттеглят от "Булгартабак".

В съобщението към уведомлението на КЗК пише, че искането за концентрация е на регистрираното в Дубай дружество "ТИ ДЖИ АЙ МИДЪЛ ИСТ ФЗЕ", вероятно собственик на "Ливеро".

Съгласно уведомлението „Ливеро Естаблишмънтс“ не упражнява търговска дейност.

Няма информация за цената.

Според "Капитал" партньори на Василев и Пеевски в предстоящата промяна на собствеността са други местни лица като Петър Манджуков и Едуардо Миролио. Манждуков участва като акционер във фонда за земеделска земя "Агро финанс" АДСИЦ, контролиран от компании около КТБ чрез офшорно дружество, регистрирано в дубайската свободна зона Джебел Али. То бе с името Generation International Investment Limited. Миролио през ноември увеличи дела си в "Булгартабак холдинг" до 10.4%.