OffNews.bg

Нефтът в "Каварна Изток" даден за $1 млн. годишно

Правителството даде днес на компанията „Мелроуз Рисорсиз” ООД, Люксембург, концесия за добив на природен газ от находище „Каварна Изток”. 

Концесионният договор е 6-годишен, а очакваният приход за държавата от концесионната такас е около 1.1 млн. долара годишно.

Фирмата вече разработва други две находища в този район -"Калиакра" и "Каварна". Концесионните договори за тях бяха подписани през ноември 2010 г. и са със срок 10 години. 

На днешното си заседание правителството предостави и две концесии за добив на строителни материали в бяла и Суворово на "Терекс и Ко" и на варненската "Пътища и мостове" за срок от 35 години.

За срока на договорите двете компании се ангажират да инвестират 1.365 млн. лв., а концесионните плащания ще са над 5.5 млн. лв.

Правителството разреши още министърът на икономиката, енергетиката и туризма да сключи допълнително споразумение към договора за концесия за добив на строителни материали, сключен между община Асеновград и „Запрянови – 03” ООД.

С анекса срокът на концесията се удължава с 12 години и се конкретизират размерът на концесионната площ, на площта на находището и на допълнителните площи, необходими за дейността по концесията извън добива.