OffNews.bg

Не, не легализират отглеждането на марихуана

Отглеждането на марихуана в България не се легализира. Това заявиха за OFFNews от Министрерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) по повод публикации, твърдящи обратното.

Откъде идва обаче разминаването?

Агроминистерството наистина пусна проект на нова наредба, регламентираща отглеждането на коноп. Тя обаче само се синхронизира с евродирективите и на практика преповтаря изиквания, които у нас са в сила още от 2001 г. Въпросната наредба на МЗХГ регламентира отглеждането на канабис за земеделски цели - фураж, влакно и т. н., но само за сортове със съдържание на психотропната съставка тетрахидроканабинол под 0,2 тегловни процента. Тази "трева" просто не става за пушене.

И в момента у нас площите с канабис от одобрените сортове са над 1000 декара всяка година.

Земеделските производители, които произвеждат тази култура подлежат на строг контрол. Те подават заявления в агроведомството, получават разрешения за засетите площи и се уведомява МВР.

Съдържанието на психотропната съставка подлежи на контрол. В случай че тетрахидроканабинолът е над 0,2 тегловни процента, произведените количества се изземват и унищожават.

Отглеждането на марихуана за каквито и да е други цели - козметични, медицински или за лична употреба остава забранено. Същото важи и за вносът и износът на семена и листна маса от растението. Изключения се допускат за малки количества за научноизследователски цели, гласи Законът за контрол върху наркотичните вещества.