OffNews.bg

На първо четене: Минималната заплата става 933 лв., майчинството няма да се вдига

От 1 януари 2023 г. минималната работна заплата става 933 лева. Пенсиите ще се вдигнат само с 11%, решиха депутатите днес с приетия на първо четене проектобюджет на Държавно обществено осигуряване (ДОО). 

Законопроектът мина със 135 гласа "за" (ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС), 30 против (БСП, 4 от "Възражднане" и 5 от ИТН) и 32 ("Възраждане" и 2 от ИТН).

Според текстовете на Министерския съвет планираните приходи в бюджета на ДОО са малко под 12 884,0 млн. лв. Увеличението спрямо миналогодишния са с малко над 1 655,0 млн. лв. - 14,7%. Проектът на бюджет е съставен при допускане, че средният осигурителен доход ще нарасне с 11,2%.

Разходите възлизат на 24 331,1 млн. лв. Спрямо миналогодишния бюджет има увеличение с 2 542,1 млн. лв. - 11,7%. В голямата си част разходите се вдигат най-вече заради планираното вдигане на пенсиите.

Предложенията

Между "копи-пейст бюджет" и "правилен път"

Георги Гьоков от БСП и Георги Георгиев от "Възраждане" разкритикуваха проектобюджета. По думите им новите текстове са "копи-пейст" на миналогодишните и отново няма никакви реформи. Червеният депутат прогнозира, че този бюджет ще задълбочи неравенствата, вместо да ги намалява.

Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ заяви, че в действителност в голямата си част този бюджет припокрива разпоредбите от миналогодишните разпоредби. 

"Пътят, по който поехме преди 2 г. е правилен", добави той.

На свой ред Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС заяви, че парламентарната ѝ група ще подкрепи разпоредбите.