OffNews.bg

КЕВР: Газът през юни поевтинява с 15% благодарение на интерконектора с азерски газ

Намаляване на цената на газа с 15% през юни предложи "Булгаргаз", а държавният енергиен регулатор КЕВР утвърди предложението на днешното си заседание.

65,82 лева/MWh ( без акциз и ДДС) е окончателно предложената цена за м. юни 2023 г., на която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Предложената цена е с 15% по-ниска от утвърдената цена за м. май 2023 г.

Намаляването на цената е благоприятен фактор за битовите потребители, бизнеса и топлофикационните дружества, посочват от КЕВР.

Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от два различни източника за доставка.

В ценовия микс за м. юни е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 70,3% от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжна процедура „Булгаргаз“ е сключил за м. юни един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона. Договорът е при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

„Намалението на цената на природния газ за м. юни отговаря изцяло на интересите на българския бизнес и битовите потребители. Постигнатата висока степен на запълняемост на газовото хранилище в Чирен от 85%, с тенденция да достигне до 95%, дава увереност, че България ще посрещне отоплителния сезон без изненади“, подчерта председателят на КЕВР доц. Иван Иванов на откритото заседание на 29.05 т.г.