OffNews.bg

Има ли салмонела в полските яйца? Мистерията се засилва (обновена)

Мистерията по въпроса има ли полски яйца със салмонела на българския пазар или не се засилва. Първоначално от полското посолство заявиха пред OFFNews, че продукцията им у нас е добра, след което се обадиха да отрекат това. Позицията на Българската агенция за безопасност на храните е, че въпреки липсата на публично достъпно документално доказателство, такива се пуснати на пазара у нас.

Сблъскът дойде, след като проверка на OFFNews показа, че липсват доказателства за наличието на яйца със салмонела у нас. Направихме я, след като вчера, 26 октомври, БАБХ публикува информация, че изтегля тези яйца от родния пазар. БАБХ се позова на съобщение на Системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи.

Наша проверка в същата система показа, че наистина има съобщение от 26 октомври - за полски яйца със съмнение за салмонела, но сред страните, в които се продават такива яйца не е България. Страните са Белгия, откъдето идва сигналът, Германия и Полша.

Днес изпратиме запитване до БАБХ. Попитахме на какво се дължи разминаването между официалното съобщение на европейската система и официалното съобщение на БАБХ. В отговор от Агенцията заявиха, че въпреки липсата на публично достъпно документално потвърждение, в България наистина са били внесени и се продават яйца от същите партиди. Оттам допълниха, че това може да се потвърди само при достъп до вътрешна система, но не и чрез публично достъпни документи.

От БАБХ уточниха, че става въпрос не за съобщението от 26 октомври, а за съобщение от 21 октомври. В него отново България не фигурира сред страните, в които се продават яйца от партидите.

Има ги, тече разследване, което установи, че такива яйца има в два български склада, в София. Проверяваме дали не са тръгнали и за страната, казаха от БАБХ. На въпрос за колко яйца става въпрос те не отговориха.

Отправихме и запитване до търговския отдел на посолството на Полша в София. По телефона оттам казаха, че всички полски яйца, които се продават у нас, са добри. Няколко часа по-късно същата служителка се обади в редакцията, за да отрече някога да е казвала такова нещо.

Очакваме официалния писмен отговор от посолството, който ще публикуваме веднага.