OffNews.bg

Храните продължават да поскъпват: доматите - с 12% само за седмица, краставиците - още 6%

Храните в България продължават да поскъпват, показва индексът на тържищните цени (ИТЦ), съобщава БТА. Той отчита нивата при храните на едро и се увеличава с 0,86% до 2,472 пункта през първата седмица на месец март. От началото на 2023 г. равнището му се вдига с 6,74% (от 2,316 пункта).

Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Оранжерийните домати поскъпват с 12% до 4,12 лева за килограм през последната седмица, оранжерийните краставици - с 6% до 5,99 лв./кг., а морковите - с 6,7% до 1,28 лв./кг., портокалите - с 5,1% до 1,84 лв./кг.

Поевтиняват червените чушки с 1,2% до 4,15 лв./кг. и картофите - с 4% до 1,19 лв./кг., зелето - с 5 стотинки до 0,80 лв./ кг., ябълките - с 3,5% до 1,38 лв./кг.

Лимоните се купуват по 2,40 лв./кг., мандарините - по 2,31 лв./кг., бананите - по 3,19 лв./кг.

Кравето сирене поскъпва с 0,7% до 11,43 лв./кг., а кашкавалът тип "Витоша" - с 0,3% до 18,15 лв./кг.

Поевтиняват олиото с 5,1% до 3,90 лв./литър, кравето масло (от 125 г) - с 3,1% до 2,53 лева, захарта - с 1,9% до 2,52 лв./кг. в края на седмицата.

Пилешкото месо поскъпва с 1,3% до 6,30 лв./кг., брашното тип "500" - с 0,7% до 1,38 лв./кг., оризът - с 1,6% до 3,21 лв./ кг.

Яйцата се продават по 0,38 лева за брой на едро в края на седмицата.

Надценка с повече от 15 лева на кашкавал в магазин е засякла проверка на Държавната комисия по стокови борси и тържища. За случая разказа председателят ѝ Владимир Иванов пред bTV тази сутрин.

„Имаме недобра търговска практика в търговията на дребно. Надценката на едно е ниска. Засякохме кашкавал, чиято цена от 17,30 лева от производител стига до 31-32 лева до потребител“, каза той.

Възползване от извличане на големи печалби има както в малките, така и в големите магадини.

Той предлага окрупняване на аграрния бизнес и смята, че така цените ще се нормализират.

“Решението е кооперации. Имаме добри практики в Нидерландия и Испания. В Испания например има големи сдружения на земеделски производители и правят собствени супермаркети и негативните практики изчезват”, разказа Иванов.

Още за поскъпването на храните в България през последните месеци вижте тук.