OffNews.bg

ЕМА оцени катастрофално кандидатурата на София за домакин

Кандидатурата на София за град домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е оценена катастрофално най-ниско сред всички 19 кандидатури, показа вътрешно проучване в самата агенция, изпратено до ЕК.

Нещо повече - според изготвения доклад София отговаря на един-единствен критерий от общо 30. Някои от констатираните пропуски са напълно субективни, дори абсурдни - като например, че служителите няма да могат да ползват безжичен интернет тук.

Според доклада София отговаря единствено на критерия, че може да предложи офиси за преместването на институцията.

Вътрешният анализ на EMA е заключил, че кандидатурата на София не отговаря на следните условия: няма подходящи пространства и фоайета за представителните нужди, не осигурява добър достъп за инвалиди, няма голяма аудитория, няма капацитет за 1300 работни бюра, няма достатъчно заседателни зали с различен капацитет, не е предложила подходящи места за архива на агенцията, няма достатъчно добро техническо и IT осигуряване, липсва добра телекомуникационна мрежа в предложената сграда и т.н.

Най-добре са оценени кандидатурите на Барселона, Брюксел, Братислава и Копенхаген.

Европейската агенция по лекарствата в момента се помещава в Лондон, но заради Брекзит си търси нов град домакин.

България е сред 19-те държави, които кандидатстват за домакинство на ключовата институция, която има над 3500 служители. Българското предложение е агенцията да се помещава в София Тех Парк.