OffNews.bg

Джордж Сорос предава управлението на империята си на своя син

Финансистът милиардер Джордж Сорос предава контрола върху огромната си империя на сина си Александър, съобщи говорител на Сорос в неделя, предаде агенция "Ройтерс".

92-годишният Сорос - мениджър на хедж фонд, превърнал се във филантроп и основен поддръжник на либерални каузи - заяви, че преди не е искал неговата фондация "Отворено общество" (OSF) да бъде поета от едно от петте му деца.

Говорейки за решението си да предаде фондацията и останалата част от империята си на стойност 25 милиарда долара на 37-годишния си син Алекс, възрастният Сорос каза: "Той си го е заслужил."

В интервю за "Уолстрийт джърнал" Алекс коментира, че е "по-политически настроен" от баща си и че планира да продължи да дарява семейни пари на леви политически кандидати в САЩ. Той каза още, че ще разшири приоритетите на фондацията, като включи в тях правото на глас и на аборт, както и равенството между половете.

През декември управителният съвет на фондацията избра Александър за свой председател и сега той ръководи политическата дейност като президент на комитета за политически действия на Сорос.

Фондацията управлява около 1,5 млрд. долара годишно, като ги насочва към групи, които подкрепят човешките права по света и помагат за изграждането на демокрации, обобщава "Уолстрийт джърнал.