OffNews.bg

ДКЕВР проверява топлофикация за сметките за парно

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в момента извършва три проверки на "Топлофикация - София", като една от тях е по жалби на потребители за високи сметки за парно. Това заяви днес пред журналисти Еленко Божков, член на комисията.

Останалите две проверки на ДКЕВР са за условията за лиценята и начина на присъединяване на нови абонати и изкупуване на съоражения, съобщи Божков.

По данни на ДКЕВР миналата година жалбите към тополофикация значително са се увеличили до общо 13 087 в сравнение с 2012 г., когато са били 3 887. Данните на самата топлофикация значително се разминават с тези на регулатора – 8000 за 2013 г. Те са нарастнали спрямо 2012 г., защото миналата зима имаше проблем с януарските сметки заради по-високите цени, коментираха от пресцентъра на дружеството.

От „Топлофикация – София“ добавиха, че дружеството прави проверка на всички сметки над 300 лв. и няма установени грешки или нередности.

В отговор на въпрос защо "Топлофикация - София" е оттеглила от ДКЕВР през миналата седмица предложението си за промяна на общите си условия, от пресцентъра на дружеството заявиха, че
това се е наложило заради промените, които се готвят в Закона за енергетиката, както и оттеглената от министър Драгомир Стойнев нова наредба за топлофикация, която обаче предстои да влезе в сила от 1 юни.