OffNews.bg

Депутати предлагат намаляване на лихвите за неплатените сметки за парно

Трима депутати - Петър Славов, Мартин Димитров от гражданския съвет на Реформаторския блок, и Вили Лилков от ДСБ, предлагат промени в Закона за задълженията и договорите, според които лихвата по просрочените плащания към Тополофикация, банки и други монополни дружества, да бъде намалена.

Те са написали писмо, подкрепено от омбудсмана Мая Манолова, до председателя на парламента Цецка Цачева и всички парламентарни групи в 43-тото Народно събрание да подкрепят и приемат Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за задълженията и договорите.

С промените в закона се слага „таван“ на наказателните лихви при просрочие, чийто размер сега е основният лихвен процент плюс 10 пункта, който ще стане по-справедлив като се намали на основния лихвен процент плюс 4 пункта за граждани и 8 за фирми.

Мотивите на депутатите са, че много физически лица - главно социално слаби и пенсионери, както и малки семейни фирми са потърпевши от лихвата и след дълги съдебни битки само заради нея дължат огромни дългове. Освен това депутатите посочват, че са направили проучване в Европейския съюз и няма друга страна с такава висока лихва.

При омбудсмана също има стотиците жалби от бедни, възрастни, безработни и социално уязвими групи граждани. В тях хората алармират за непосилния висок размер на лихвите, които дължат при просрочване на парично задължение към доставчици на обществени услуги, банки, фирми за бързи кредити и др., нарастващи в пъти, особено при дълъг съдебен спор.