OffNews.bg

БСП сезира КЗК за поскъпването на телеком услугите

БСП внесе сигнал до Комисията за защита на конкуренцията по отношение на нелоялните практики на мобилните оператори. За това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Иван Ченчев на брифинг в Народното събрание.

Той припомни решението на тогавашния министър Нинова в кабинета „Петков“, с което забрани да се увеличават цените на тарифите и обърна внимание на вчерашното решение на пловдивски съд, че повишаването на цените с 9% е нищожно.

„На фона на всичко, което се случва в държавата, смятаме, че проблемите на хората трябва да са на преден план и точно „БСП за България“ ги поставяме. Това вълнува хората в момента. Знаете, че има много жалби, за което и ние действаме, за да се спре това беззаконие“, каза Иван Ченчев.

Преди дни и Комисията за защита на потребителите (КЗП) реагира на действията на телекомите.

"Не считам, че е резонно и лоялно да се индексират договори, сключени през последното тримесечие на 2023 г., защото по-силната страна е търговецът. През този период търговците са можели да видят каква е инфлацията и да определят тренда на пазарните цени, така че да бъдат съобразени с увеличението", заяви председателят на ведомството Стоил Алипиев.

Той припомни, че индексацията на договорите с телекомите се случва за трети път и вече започва да става вече малко по-силно изразен проблем от това, което беше по-рано.