OffNews.bg

БСК отрече да организира протести в подкрепа на Валери Симеонов

Пиар мениджърът на Българската стопанска камара Ани Алашка отрече информациите, че работодателската организация се е обявила в защита на вицепремиера Валери Симеонов. 

Тя изрично посочва, че камарата "споделя необходимостта от внимание към проблемите на хората с увреждания, които са огромни, натрупани през годините и спешни за решаване".

От БСК подчертават, че хората с увреждания са ценен човешки потенциал за икономиката и че всички работодатели и всички работодателски организации не трябва да се слагат под общ знаменател.

Категорично в подкрепа на вицето Симеонов се обявиха от предвожданата от Кирил Домусчиев бизнес организация КРИБ.

Ето и цялата позиция на Алашка, публикувана във фейсбук:

Понеже от сутринта съм в позиция да обяснявам, че нямам сестра, реших да си го кажа и тук, та да спрат най-сетне излишните въпроси и отговори.

1. БСК не организира, не участва и не се вълнува от каквито и да било протести в защита или срещу когото и да било! БСК е организация, работеща за защита на интересите на бизнеса и вълнуваща се само и единствено от това да живеем в спокойна и подредена държава, с ясни правила за правене на бизнес, с ясни отговорности и т.н.

2. БСК споделя необходимостта от внимание към проблемите на хората с увреждания, които са огромни, натрупани през годините и спешни за решаване, но решенията не трябва да се пишат "на коляно", а да са спокойно и добре обмислени, така че да не противопоставят една обществена група на друга.

3. БСК разглежда хората с увреждания като ценен човешки потенциал за икономиката. Заедно с това, БСК възприема намерението за въвеждане на квоти за хора с увреждания в предприятията като пряка намеса на държавата в стопанската дейност, като репресия спрямо работодателите и прехвърляне на институционални отговорности към тях. Като цяло, считаме, че в този му вид Законът за хората с увреждания не помага включително на самите хора с увреждания.

Спрете сатанизирането на работодателите!

Не може все работодателите да са вредни и виновни за всичко!

И не може всички работодатели да се поставят под общ знаменател.

Не може и всички работодателски организации (общо пет на брой) да са под общ знаменател!!!

Няма разумен работодател, който да откаже наемане на човек с увреждане, ако този човек има нужните компетенции и умения, но тук именно идва ролята на държавата - да направи така, че хората с увреждания да имат достъп до образование и квалификация, дори достъп до работните си места. Работодателят е отговорен да осигури подходяща среда за човек с увреждане НА работното му място. Държавата, обаче, трябва да осигури достъп ДО това работно място.

Толкова от мен! Който разбрал, разбрал!