OffNews.bg

Борисов обеща да налее 1,2 млрд. във военните ни заводи за български БМП

Новите бойни машини за пехотата, с които ще се превъоръжава армията ни, ще бъдат произведени в България. Това обяви при посещението си във военния завод ТЕРЕМ- Хан Крум в Търговище премиерът Бойко Борисов.

Той посети предприятието заедно със заместниците си Красимир Каракачанов и Томислав Дончев.

Преди да обещае огромни приходи на предприятието от проекта за модернизацията на пехотата, Борисов разговаря с "майсторите" от завода, а те го увериха, че могат да изпълнят всички чертежи на нови бойни машини, които им бъдат предоставени от учените от БАН. Някои от работниците се оплакаха на премиера, че трудът им не се оценява, а той ги увери:

"Сега ще се оцени. Като стартираме програмата, ще тормозите директора."

Борисов обеща в рамките на две седмици да стартират два от трите големи проекта за модернизация на армията ни  - за новите изтребители и бойните машини на пехотата.

Да произвеждаме БМП е моята мечта като сухопътен офицер, каза Борисов и обясни, че в БАН и във военните научни институти се работи по нови оръжия и системи за защита.

"Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици", обяви министър-председателят Бойко Борисов.

В момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Общият бюджет на двата армейски проекта е 2,7 милиарда лева.