OffNews.bg

Без търг властта ще преговаря с "Уестингхаус" за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй"

 

Българският енергиен холдинг ще преговаря с японската "Тошиба Корпорейшън" за сключване на споразумение за стратегически инвеститор в проекта за нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй". Това реши правителството на днешното си заседание.

Решението на кабинета е министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев да разреши на БЕХ преговорите с японската корпорация с условие новата ядрена мощност (7 блок на българската АЕЦ) да е с технология „реактор с вода под налягане АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани”.

За изграждане на 7 блок на централата с американската технология заговори самият Драгомир Стойнев миналият месец след визитата си в САЩ, където по думите му, той бил запознат с технологията. Самата "Уестингхаус" от 2006 г. е собственост на инвестиционна група, контролирана от японската "Тошиба".

Решението за избор на технология и инвеститор не беше предшествано от никакви проучвания за необходимостта на България от тази технология, нито от конкурс за изпълнител. Нещо повече, при управлението на тройната коалиция държавата вече поръча ядрен реактор на руската "Росенергоатом", който бе изработен и заради който Русия съди България в арбитражния съд в Париж.

Самият Стойнев, както и премиерът Пламен Орешарски вече заявиха, че изборът на технология, инвеститор и изпълнител не е предрешен. Днешното решение на правителството обаче е в подкрепа на обратната теза.

Като мотив за фиксацията си върху технологията на Уестингхаус Стойнев изтъкна, че този вид реактор бил посочен в доклад на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" като най-съвършен от гледна точка на безопасността. "Дребен" детайл от сагата "7 блок" на централата е, че консултант за изграждането на 7 блок (каквото принципно решение бе взето от правителството на ГЕРБ през 2012 г.) бе тъкмо "Уестингхаус". Тя бе избрана с конкурс и изготви технико-икономически анализ, оценка на икономическата целесъобразност и анализ на наличните технологични възможности за новата мощност.

„Решението е в изпълнение на решение на Министерски съвет от 11 април 2012 г., с което е дадено съгласие да се предприемат действия, необходими за изграждане на нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй” (принципното решение на предното правителство, което не обвързва държавата с конкретна технология и изпълнител - бел. ред.). Мощността му е между 1000 и 1200 мегавата, той отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа”, коментира Драгомир Стойнев след днешното заседание.

„Ние не трябва да отстъпваме от следните цели, които сме поставили и това споразумение трябва да предвижда следното: инвестиция от страна на „Тошиба Корпорейшън” в размер до 30 % от стойността на проекта; съдействие от „Тошиба Корпорейшън” и „Усетингхаус Електрик Къмпани” за получаване на външно финансиране на проекта от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество. Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, да бъде АЕЦ „Козлодуй” – Нови мощности. Срокът за договаряне и сключване на споразумение е до 30 септември 2014 г.”, каза министърът.

„Ако не ни удовлетвори цената на реактора, и бъдещата цена на произведената ел. енергия, такъв реактор няма да има”, добави той.