OffNews.bg

Асен Василев: В актуализацията на бюджета са заложени основно антикризни мерки

Основно антикризисни мерки са в актуализацията на бюджета, заяви на брифинг вицепремиера и министър на финансите Асен Василев след експертния коалиционен съвет.

Приходната част на бюджета ще се вдигне с 1 милиард и 645 милиона лева, разходната част - приблизително със същата сума. Запазва се предвиденият 4,1% дефицит и се запазва салдото, посочи той. 

Василев обясни, че до понеделник ще се събират допълнителни предложения, а във вторник в края на деня ще се проведе Национален съвет за тристранно сътрудничество, след което актуализацията ще мине през Министерския съвет и ще бъде депозирана в Народното събрание, за да може да бъде разгледана от депутатите.

"Реформи не са заложени, заложени са антикризисните мерки", обясни председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ" преди началото на експертния коалиционен съвет и допълни, че една от реформите, която не вижд е на цялостната социалноосигурителна система заедно с пенсионната.

Бюджетът е планиран при 2,9% ръст на БВП и малко под 11% средногодишна инфлация, каза финансовият министър 

Василев каза още, че лимитът на нов дълг се вдига, за да може този, който трябва да се плати догодина - по падежи е около 2,5-3 млрд. лева, ще се вземат тази година заради по-ниските лихви. "В момента е 7,3 млрд. лева, ще достигне около 10 млрд. лева", посочи той. 

Министърът на финансите каза още, че в актуализацията са заложени допълните реформи - няколко промени в част от системите, чрез които ще се преструктурират ведомства и министерства за оптимизиране на процесите

Попитан дали заплатите ще се вдигнат само в Министерствата на отбраната и на вътрешните работи, Василев обясни, че "ще се оптимизират и Министерският съвет, финансовото ведомство, Министерството на правосъдието, както и още 3-4 министерства". 

Относно пенсионната система вицепремиерът заяви, че освен предвидената актуализация сега, има и доста по-сериозно изправяне на част от дефицитите към 1 октомври, като по изчисления на НОИ това ще засегне около 720 хиляди пенсионери.