OffNews.bg

Националите по футбол обърнаха Северна Ирландия и излязоха на трето място в група С

С два гола на Тодор Неделев националният отбор по футбол успя да обърне Северна Ирландия от 0:1 до 2:1 в световна квалификация от група С на националния стадион "Васил Левски". Двубоят се изигра пред около 1000 зрители, като причините за малката посещаемост са или лошото време, или недоволстството на привържениците от преизбирането на Борислав Михайлов за президент на БФС, което се случи по-рано през деня.

С победата България зае трето място в група С с 8 точки, но вече и теоретично загуби шансове за класиране на Мондиал 2022, след като в другия мач от групата тази вечер Швейцария разгроми Литва с 4:0. Северноирландците остават четвърти с три точки по-малко и мач по-малко.

Президентът на България Румен Радев изгледа мача от трибуните на Националния стадион, като предпочете да седне сред малцината зрители, които се престрашиха да присъстват на двубоя в хладната и дъждовна софийска вечер.

Гостите доминираха през първата част и заслужено се оттеглиха с гол аванс на почивка. Северноирландците бяха по-агресивни, по-търсещи атаката и само отличните намеси на вратаря Иван Караджов спасиха българската мрежа от още попадения през първата част.

Стражът на Арда се намеси умело в 7-а минута, когато отрази удар на Джордън Томпсън. Малко по-късно отново Караджов бе последна преграда след удар с глава Пади Макнеър.

В 21-а минута Караджов спаси пореден удар на Томпсън, а при добавката топката влезе в мрежата, но попадението бе отменено заради засада.

Най-добрата ситуация за българския тим създаде Кирил Десподов, който в средата на полувремето проби в наказателното поле, но закъсня с удара и бе блокиран.

Логичното се случи в 35-а минута, когато Северна Ирландия поведе след намесата на ВАР. Конър Уошингтън реализира с добавка, но страничният рефер вдигна флага за засада. След преразглеждане на ситуацията бе установено, че ситуацията е редовно и попадението бе зачетено.

Българите вдигнаха темпото след почивката и успяха да изравнят в 53-а минута. Влезлият като резерва Илиян Илиев центрира в наказателното поле и след рикошет топката попадна у Тодор Неделев, който от движение я прати в долния десен ъгъл - 1:1.

Попадението даде импулс в редиците на "трикольорите" и десет минути по-късно отново Неделев вкара красив победен гол за 2:1. Плеймейкърът на Ботев Пловдив получи пас от Ивайло Чочев и с прецизен удар с левия крак от дъгата на наказателното поле не остави шансове на вратаря на гостите.

Две минути по-късно Кирил Десподов стреля опасно, но този път Пийкок-Фарел успя да спаси.

До края българският отбор успя да затвори добре пространствата в своята половина и удържа победата.