OffNews.bg

174 жертви на меле след мач в Индонезия: един от най-смъртоносните сблъсъци на стадион в света (снимки и видео, обновена)

174 души са загинали в блъсканица по време на футболен мач в Индонезия, около 180 са били ранени при сблъсъци след загубата на футболен клуб "Арема" с 2:3 от съперника му "Персебая Сурабая" в индонезийската провинция Източна Ява. Това е едно от най-тежките "бедствия" на стадион в света, пише Би Би Си.

Първоначално оповестеният брой на загиналите беше 129. Тази сутрин стана ясно, че той е много по-голям.

Видеозаписи показват как феновете хукват към терена след последния съдийски сигнал. Полицията започва да стреля със сълзотворен газ. Започва бой. Има задушили се хора, каза началникът на полицията в провинцията Нико Афинта. "Настъпи анархия. Започнаха да нападат полицаи, повредиха коли", допълни той. Загинали са и двама полицаи.

Видеоклипове в социалните мрежи показват как феновете се катерят по оградите, за да избягат.

BREAKING: Over 100 people were killed and 200 injured in a riot at a football stadium in Malang Indonesia, authorities said. #news #BreakingNews #Newsnight #NewsUpdate #NewsBreak #soccer #Indonesia #malang#AremavsPersebaya#arema #Kanjuruhan #bonekjancok #football pic.twitter.com/SXhCPfTId9

— That Guy Shane (@ProfanityNewz) October 1, 2022

На отделни видеоклипове се виждат безжизнени тела.

ФИФА, световната футболна централа, заявява, че стюардите или полицаите не трябва да носят или използват "газ за борба с тълпата" по време на мачове.

Индонезийската футболна асоциация (PSSI) започна разследване и коментира, че инцидентът е "опетнил лицето на индонезийския футбол".

Насилието по време на футболни мачове не е нещо ново в Индонезия, а ФК "Арема" и "Персебая Сурабая" са дългогодишни съперници. На феновете на Персебая е било забранено да купуват билети за мача поради опасения от сблъсъци, но министърът по сигурността съобщи, че за мача на стадион "Канжурухан", който е с капацитет 38 000 места, са продадени 42 000 билета.

Президентът на Индонезия Джоко Уидодо призова това да бъде "последната футболна трагедия в страната", след като нареди всички мачове от Лига 1 да бъдат спрени до провеждането на разследване.

През 1964 г. загиват 320 души и над 1000 са ранени по време на блъсканица на олимпийската квалификация Перу-Аржентина в Лима.

В Обединеното кралство през 1989 г. 97 фенове на "Ливърпул" са смазани до смърт на стадион "Хилсбъро" в Шефилд.