OffNews.bg

Започна разглобяване на скелето на парижката катедрала Нотр Дам

Започна демонтажът на скелето на стрелата на парижката катедрала Нотр Дам, което се деформира при  опустошителния пожар през април 2019 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Такава операция е малко като положението в ракета преди излитането. Правим последна проверка преди утре да дойдат специалистите по работа на големи височини", каза генералният делегат на фондацията "Нотр Дам" Кристоф Русло.

Скелето е от 40 000 части и тежи 200 тона. Половината от елементите са на височина над 40 м. То беше поставено за реставрацията на стрелата на готическата катедрала. Скелето издържа на срутването на стрелата в пожара от 15 април 2019 г., но високата температура го деформира.

"Една от ключовите точки е стабилността на свода. Когато всичко приключи, ще бъдем много облекчени, защото катедралата ще е спасена", каза Русло и определи операцията като "много деликатна, много сложна, с немалък риск".

Според него е възможно от скелето да паднат някакви отломки и това да отслаби една или друга част от стените на катедралата.

Операцията по демонтирането на скелето ще продължи цялото лято.

След пожара редица меценати и обикновени хора обещаха дарения за общо над 900 милиона евро за възстановяване на Нотр Дам. Президентът Еманюел Макрон обеща то да се извърши за 5 г.