OffNews.bg

Съдът на ЕС не хареса още елементи от реформата в полската съдебна система

Съдът на Европейския съюз отхвърли още елементи от мащабната реформа на полската съдебна система заради нарушаване на демократичните принципи на блока, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това е израз на поредната критика срещу управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) на фона на предстоящите тази есен общи избори.

Полша, най-голямата бивша комунистическа държава в ЕС, загуби репутацията си на пример за прехода към демокрация, както и достъпа до средства на Евросъюза за милиарди заради остри спорове по въпроса за върховенството на закона с либералния Запад, откакто през 2015 г. партията "Право и справедливост" дойде на власт.

Съдът на Европейския съюз заяви, че публикуването онлайн на декларации за членството на съдиите в асоциации, фондации с нестопанска цел или политически партии нарушава правото им на неприкосновеност на личния живот и може да бъде използвано за оказване на влияние върху тях. Базираният в Люксембург съд посочи това наред с няколко други елемента от съдебната реформа на партията "Право и справедливост", които нарушават независимостта на съдиите и следователно подкопават върховенството на закона.

"Полската съдебна реформа от декември 2019 г. нарушава правото на ЕС. Стойността на върховенството на закона е неразделна част от самата идентичност на ЕС", се казва в изявление на Съда на Европейския съюз.