OffNews.bg

Reuters: ЕС отлага среща на върха заради британския референдум за излизане от ЕС

Британският референдум, на  който гражданите ще решат дали страната да излезе от Европейския съюз или не, вероятно ще доведе до отлагане на срещата на върха в ЕС, насрочена за същия ден, пише Reuters, като се позовава на свои източници.

Регулярната среща през юни на Европейския съвет, на която се събират държавните глави и правителствените ръководители на 28-те страни членки, ще бъде насрочена за 27 и 28 юни, т.е. ще бъде отложена с четири дни, въпреки че вече има потвърждение за присъствие от всички участници, е казал един от източниците на агенцията.

Няма официален коментар на тази новина от Европейския съвет.

Миналия месец министър-председателят Дейвид Камерън насрочи т. нар. референдум "Брекзит" за 23 юни. Изборите във Великобритания винаги се провеждат в четвъртък, което означава, че резултатът ще бъде известен точно тогава, когато лидерите приключват с вечерята си през първия ден на срещата на върха, която първоначално беше насрочена за 23-24 юни.

С отлагането на Съвета, официалните власти се надяват да се убедят, че останалите лидери ще вземат обмислено решение в отговор на резултата от референдума.