OffNews.bg

Германия обяви цяла България за рискова зона

За Германия от днес територията на цяла България е рискова зона, което изисква от пътуващите 14-дневна карантина или отрицателен PCR-тест.

А от утре във Федералната република влиза в сила национална карантина.

Общо над 530 хиляди са заразените в Германия, днес новите случаи са 14 177, значително по-малко от предходните дни заради по-малкия брой направени и отчетени тестове.

Както в много други държави, и в Германия интензивните отделения на болниците са натоварени, свободни легла има, но липсва персонал.

За да се избегне претоварване на системата, Германия влиза от утре в четириседмична карантина. До края на месеца затворени остават всички заведения, театрите, кината, фитнес-залите. Но училищата и детските градини продължават да работят.

“Налагаме „мека карантина”, много области на живота не са засегнати, като образованието, търговията и икономиката. Надявам се, че въпреки това ще има ефект“,обясни министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер, участвал в съвещанието с колегите си от 16-те провинции при канцлера Ангела Меркел.

Друга разлика в сравнение с пролетта е, че границите остават отворени, подчерта още Зьодер.

„Ноемврийският експеримент”, както нарекоха карантината, ще струва на германската икономика над 19 милиарда евро и един процент спад на БВП, предупредиха икономисти. Те очакват близо 600 хиляди души да загубят работата си тази година, а следващата – още 180 хиляди“, съобщава БНР.