OffNews.bg

Евродепутатите обсъждат бежанската криза и TTIP

Евродепутатите ще разгледат през тази седмица бежанската криза и предстоящото споразумение с Турция, както и редица други въпрос, сред които Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (TTIP) със САЩ. 

В сряда комисията по граждански свободи ще гласува предложения за подобряване на политиката на ЕС относно мигрантите и бежанците, в това число изграждането на централизирана система за събиране и разпределение на исканията за даване на убежище, както и обвързващи схеми за преселване на бежанци от страни в и извън ЕС.

Докладът на ЕП настоява за споделяне на тежестта от миграционната вълна от всички страни в ЕС и за спазване на поетите международни ангажименти относно предоставянето на убежище.

Комисията по граждански свободи ще гласува и промени във визовия режим на ЕС и въвеждане на нова „хуманитарна виза“, която ще се издава от посолства на ЕС извън неговите граници и ще дава възможност на търсещите убежище да пътуват директно до страната, в която биха искали подслон.

Комисията по външни работи ще гласува във вторник доклад за положението в Турция през 2015 г., като ще бъде обърнато особено внимание на въпроси като правата на човека, борбата с корупцията и свободата на медиите.

Обсъждането става на фона на готвеното споразумение между ЕС и Турция за бежанците, което трябва да се подпише в края на седмицата. 

Депутатите в комисията по международна търговия в ЕП ще обсъждат преговорите за договора за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции със САЩ. Сред разискваните въпроси ще бъдат начинът на уреждане на спорове между инвеститори и държави и степента, в която исканията на ЕП по тази и други теми са били отчетени.

Освен това мултинационални компании като Apple, Google, IKEA и McDonalds, както и представители на островите Гернси и Джърси, на Андора, Лихтенщайн и Монако ще говорят пред специалната комисия на ЕП за данъчните постановления.

Данъчните постановления в страните членки се разглеждат като начин за облекчаване на данъчното бреме за международния бизнес във времена на недостиг на приходи в националните бюджети.