OffNews.bg

В Киев е по-сигурно, отколкото в Сидни. Защо много чужденци остават в Украйна

"От американските и германски новини за Украйна те обзема страх. Аз ги изключвам", казва германец, живеещ в Киев. Той не смята да напуска страната. "В Киев е по-сигурно, отколкото в Сидни", споделя и един австралиец пред DW.

"По телефона ме засипват с все нови и нови съобщения", казва Йенс Деслер с уморена усмивка. Повечето са от приятели и роднини, които ме питат кога ще напусна Киев. Но предприемачът от Германия няма намерение да предприема спешни действия.

Много от чужденците в украинската столица явно мислят като него. Напреженията между Русия и Украйна не са нови, но скорошното решение на САЩ да изтеглят своя дипломатически персонал от Украйна предизвика широк международен отзвук. Войната в Източна Европа внезапно се превърна в реална възможност.

Невидимата заплаха

Австралия също евакуира своите дипломати. "Посолството ми се обади да ме пита дали смятам да напусна страната", казва австралиецът Кен Хърбърт, който преди две години се е пренесъл от Сидни в Киев. Хърбърт признава, че въпросът на посолството много го е изненадал. Повечето чужденци, с които ДВ разговаря, също възнамеряват да останат в Киев.

На мнозина градът им изглежда доста сигурен, затова и нямат намерение да си стягат куфарите. "В общи линии тук се чувствам по-сигурен, отколкото в Австралия. В Сидни нощем избягвам да се разхождам по някои тъмни улички, а в Киев изобщо не бих се притеснявал от това", казва Хърбърт.

В същото време руските войски са на няколкостотин километра. "Човек не вижда никакви войници, нито самолети - изобщо нищо, което да загатва за някаква война или опасност", казва германецът Деслер. За него животът в Киев си тече както обикновено. Казва, че му е много трудно да познае своята втора родина в кадрите, които международните медии публикуват за страната. "В Украйна слънцето грее, има пица, има суши - всичко си е наред", казва германецът.

"Ситуацията се промени предимно за хората, които са извън Украйна - те внезапно осъзнаха какво се случва тук. Украинците обаче се намират от над 8 години в тази трудна ситуация - откакто Москва анексира полуостров Крим през 2014. Затова хората отвън сега са по-силно разтревожени, отколкото самите украинци", обяснява американката Кари Хипко-Одерман, която от 2018 живее в Киев заедно със съпруга и децата си.

Противоречивите съобщения на Зеленски

През последните седмици някои противоречиви съобщения на украинското правителство увеличиха несигурността сред хората. Президентът Володимир Зеленски например заяви в свое видеообръщение, че опасността от ескалация не е голяма и апелира към украинците да запазят спокойствие и да не трупат хранителни запаси. Но на следващия ден даде интервю за "Вашингтон пост", в което обяви, че Харков, вторият по големина украински град само на 40 км. от източната граница, е вероятна цел на руска инвазия.

Един висш украински военен наскоро дори назова 20 февруари като вероятна дата за руско нападение. Но други високопоставени сътрудници на Зеленски заявиха пред журналисти, че руската военна акция е политически блъф на Путин. Не е чудно, че и политици, и експерти в Украйна си блъскат главите над въпроса какво всъщност се случва в момента.

Да си ходим или да останем?

Докато международната дипломация тече на бързи обороти - често и без участието на самата Украйна, от чужбина призовават сънародниците си в тази страна да се подготвят за евентуална спешна евакуация, в случай че положението ескалира допълнително. Препоръчват им да си подготвят по един куфар с най-необходимите вещи, малко пари в брой и лекарства, за да могат навреме да напуснат Украйна, ако се наложи.

Препоръките по медиите и форумите, какво да има в пакета с най-необходимите вещи съдържат и отчасти странни неща - от водка за дезинфекция на устата до бенгалски огън, с който човек може да сигнализира на околните, ако се окаже в беда. Доколко реалистични са всички планове за бягство, ако всички шосета се окажат задръстени, а комуникационните канали блокирани - това е съвсем друг въпрос.

Но далеч не всеки в Киев се готви да бяга или да опакова куфар с най-необходимите вещи. Много от чужденците в украинската столица гледат на ситуацията по доста различен начин: "Колкото по-активно следи човек американските и германските новини, толкова по-голям страх го обзема", казва Деслер. Неговата рецепта гласи: "Просто ги изключвам".