OffNews.bg

Няма ваксина, няма олимпиада

Олимпийските игри в Токио може да не се проведат и догодина, ако не бъде открита ефективна ваксина срещу коронавируса, който блокира живота по целия свят.

Такава прогноза направи водещият учен в сферата на общественото здравеопазване професор Деви Сридхар, ректор на здравния факултет в университета на Единбург, Шотландия.

Олимпиадата трябваше да се проведе през това лято, но заради пандемията беше отложена с точно една година.

"Ако има ваксина през следващата година, е реалистично да се проведат олимпийски игри. Ваксината е много важна. Трябва ефективна и достъпна ваксина. Но ако не бъде открита, не е реалистично да мислим за олимпийски игри.

Решението за отлагане беше правилно. Единственият начин да се справим със ситуацията е да се надяваме, че учените ще се справят. Само така ще се измъкнем", заяви тя.

Междувременно международният олимпийски комитет и организаторите в Япония проведоха видео разговор пред дни, за да обсъдят ситуацията, като се обединиха около идеята, че именно олимпийските игри са "светлината в края на тунела" за целия свят. 

След период на затишие, в Япония броят на регистрираните заразени започна да расте. До момента те са над 9700. За това японският премиер Шиндзо Абе обяви извънредно положение в страната.