OffNews.bg

Новите матраци и тяхното действие върху качеството на съня

Проведен е тест, който показва какъв ефект има един нов матрак върху нивата на стрес, качеството на съня, както и върху болките в гърба. Ще ви разясним резултатите от теста и ще го разгледаме подробно как е направен, за да можете оправдано да вземете решение, дали е време и Вие да смените Вашия матрак с по-нов. Целта на проучването на E-sleep.bg е да сравни качеството на съня и нивата на стрес при сън върху стар матрак, използван повече от 5 години, и при сън на нов матрак.

Какви са методите използвани в проучването?

В теста вземат участие здрави мъже и жени, съответно 29 и 30 на брой. Всички те имат леки мускулно-скелетни болки, както и нарушения в съня, без някаква сериозна клинична диагноза. Всички тези хора са помолени да опишат качеството си на съня след 28 нощи, през които са спали на собствените си легла. Следващите 28 последователни дни трябва да спят на нови матраци, които са средно твърди. След тези 28 дни също трябва да определят качеството на съня си, както и да попълнят специален въпросник, който показва нивата им на стрес.

Важно е да се отбележи, че старите матраци, на които участниците са спали, са били на средно 9 години и са били среден ценови клас. Резултатите от проучването показват, че новите матраци значително подобряват качеството на съня, намаляват симптомите на стрес и подобряват състоянието на гърба. Нека да разгледаме подробно цялото проучване.

Проблемите със съня

Проучването е направено в САЩ, където данните показват, че 75% от хората имат проблеми със съня поне няколко нощи от седмицата. Очаква се, тази бройка да достигне до 100 милиона. Когато качеството на съня е лошо, тогава човек получава по-малко от нужните му часове сън. Счита се, че човек, който не получава добър сън спи по-малко от 6.8 часа на нощ. Защо е важно да спим добре?

Сънят е възстановителен във физиологичен и в психологически аспект. Дефицитът на сън свързан със загуба на мотивация за работа, отслабнал имунитет, повече боледуване, загуба на производителност. Според медицинските речници, безсънието е невъзможността човек да заспи или да остане в заспало състояние през цялата нощ. Практиката е определила безсънието, като проблеми със съня поне 3 нощи от 7, като това се повтаря поне три месеца. За да се счете, че едно тяло е под стрес, трябва хипоталамо-хипофизната надбъбречна ос и симпатиковата нервна система да са постоянно активирани. Според данни, 65% от американците не могат да спят именно заради високи нива на стрес.

Кое обаче е първо - яйцето или кокошката? Възможно е стресът да предизвика проблеми със съня, но е възможно и лошият сън да предизвика високи нива на стрес. Може дори да предизвика тревожност, депресия и разстройства на настроението. Обратното също е вярно - добрият нощен сън може да повиши самочувствието, настроението и фокусирането.

Колко е важно върху какво спи човек? Отговорът е: много. Повърхността, матракът и завивките могат да подобрят или да влошат качеството на сън. Неудобният матрак първо ще предизвика болки в гърба и скованост в раменете. Според специално проучване как влияят видовете матраци на болките в гърба става ясно, че твърдите и средните по твърдост матраци се отразяват най-добре на болките в раменете и в кръста. Един от основните фактори обаче е и теглото на човека, който спи на матрака. При всяко положение, ако изпитвате такива болки, тогава трябва да заложите на ортопедичен матрак, който е твърд.


Проучването и резултатите

Както вече споменахме, участниците са спали първите 28 дни на матраци, които са по-стари от 5 години. Всички те са били работещи възрастни хора, чиито индекс на телесна маса е между 18,5% и 29,9%. Нито един от тях не е бил с клинична диагноза, за болка в гърба или стрес, но всички те са отбелязали, че изпитват известен дискомфорт.

Специалните въпросници за качеството на съня включват степени от „отличен сън“ до „лош сън“, а тези за болки в гърба - от „няма“ до „силна болка“. Стресът се измерва чрез въпросник, съдържащ 32 въпроса, свързани със симптоми и поведение, проявявани при тревожност и стрес. Отговорите са свързани с броя на проявите на симптомите през изминалите две седмици. Отговорите варират от „никога“ до „почти всеки ден“. Изследването изброява поведенчески прояви като треперене, сухота в устата, студени ръце, болки в стомаха, скърцане със зъби, стягане в гърдите и т.н. Допълнително проследява и психологическите симптоми на стрес, като напрежение, забравяне, раздразнителност, притеснение и др.

За да се избегне промяна на обстановката, всички участници спят в собствените си спални и с личното си спално бельо и възглавници. След първите 28 дни, матраците им се подменят с новите, като за целта са премахнати всички брандирания. Всички матраци са със средно твърда повърхност, мемори пяна, бонел пружини и дамаска. Големината на леглата е същата, като тази на старите легла. Всички участници продължават да си използват техните чаршафи, възглавници и спално бельо. След изтичането на още 28 дни, участниците отново трябва да попълнят същия въпросник.

Резултатите показват, че всяка седмица симптомите на стрес намаляват значително - притеснението, тревожността, главоболието, нервността, кошмарите и като цяло безсънието. Намаляват и треперенето и сухотата в устата. Участниците твърдят, че сънят им е значително по-добър и болките в гърба намаляват.

На база на това проучване става ясно, че спането на стар матрак може да вреди на тялото и да увеличава дискомфорта му през целия ден. Нужно е матраците да не се използват твърде дълго и да не се правят компромиси с качеството им. На пазара има различни видове матраци, като все още няма точна формула какъв матрак на каква фигура пасва най-добре, заради това е нужно купувайки нов матрак или да го пробвате или да сте наясно с предпочитанията си.