Как се прави пещ
Една домашна пещ има не само практична цел - за отопление и готвене, но и създава атмосфера и радост за цялото семейство. Може ли аматьор без особен опит и умения да се справи с изграждане на пещ?
Представяме прост и бюджетен вариант за изграждане на пещ в двора, която може да бъде и пещ за пица или пещ за хляб.
Инструкции за пещ в двора
Материали за изграждане на пещта
- 1 бала слама;
- 24 огнеупорни тухли (най-скъпият материал);
- 1 торба перлит;
- 200 кг груб пясък;
- вода, глина, празни бутилки, лопати, брезент.
Изграждане на пещ за пица
- Основата. Съберете каквито намерите камъни и тухли и оформете от тях кръг, колкото планираната площ за изграждане на пещта. Напълнете центъра с големи камъни и пръст.
- Изолиране на пода. След като сте изградили основата до приемлива височина, която ще ви е удобна да се навеждате да поставяте дърва или нещо за печене, спрете и напълнете с пръст, оставяйки няколко сантиметра за изолация. За изолация може да се използват различни бирени бутилки. Напълнете между бутилките с перлит (продава се в магазини за цветя) и след това отгоре с пясък. Уплътнете и изравнете пясъка с дъска, преди да поставите огнеупорните тухли, които ще са подът на печката, върху който ще се пече храната.
- Подът на фурната. Огнеупорните тухли са това, върху което ще се готви храната, затова е важно тухлите да са възможно най-близо една до друга, да не се разместват, да не избутват пясък нагоре по пода и повърхността на пода да е равна.
- Оформяне на вътрешността на фурната. Оформете вътрешността на пещта от купчина мокър пясък с форма на камбана, която ще махнете по-късно. Покрийте я с мокър вестник, върху който ще бъде термичният слой.
- Полагане на термичния слой. Този слой на печката задържа топлината от огъня дълго след като е загаснал, за да може да приготвите вкусна пица. За термичния слой се прави смес от 1 част глина, 3 части пясък и достатъчно вода, за да се оформи лесно, но не прекалено влажна.
Тест за правилната консистенция: оформете парче от сместа с размер на топка за тенис и я пуснете отвисоко - не трябва да се образуват пукнатини (твърде суха) или пръскане (твърде влажна).
Може да замесите сместа върху брезент, сгънат наполовина върху сместа и мачкайте с крака върху брезента, както се прави с гроздето за вино. След като премине тестът с топката, преминете към наслояването. Термичният слой при изграждане на пещта трябва да е с дебелина около 7-8 см и може да се уплътни с дъска. - Оставете термичния слой да съхне около седмица.
- Изрежете врата. Вътрешната височина на купола е важна, за да може да се вкара въздух, за да може огънят да се разгори. Вратата трябва да е приблизително 63% от височината на вътрешния купол (горната част на вашата форма с мокър пясък).
- Изолационен слой. Този слой се състои само от глина и слама, с достатъчно вода, така че да се слепва. Може да оформите с ръце малки тухли, това прави изграждането на пещта по-лесно. Изолационният слой трябва да е с дебелина около 10-12 см. Като изсъхне, махнете пясъка от вътрешността.
- Покрийте със заглаждащ слой от смес от пясък и глина, а най-накрая може и с варов разтвор.
- Оставете да изсъхне около три седмици, преди да я използвате. Ако е необходимо, можете да направите поредица от малки огньове, за да помогнете за по-бързото изсушаване. Може за защита да покриете купола с брезент, за да не правите покрив.
Разбира се, има множество други варианти за изграждане на пещ с различни и по-сложни функции и външен вид. Пуснете търсене с ключова фраза "изграждане на пещ" в YouTube и ще откриете много възможности.