OffNews.bg

ВАС преразглежда уволнението на съдия Мирослава Тодорова

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще заседава по делото на съдия Мирослава Тодорова, която обжалва решението на ВСС за уволнението й.

Тодорова, която беше председател на най-голямата професионална организация на магистратите – Съюза на съдиите в България, беше отстранена от ВСС след като тя влезе в остър конфликт с бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. Съдийката открито критикуваше Цветанов за безпрецедентната му намеса в съдебната система, което доведе по-късно и до решението на ВСС за нейното уволнение като съдия от Софийски градски съд.

Уволнението на съдия Тодорова беше последвано от безпрецедентен протест на съдии, както и от остри критики от страна на Европейската комисия.

Делото за уволнението на съдийката е обект на интерес от международни неправителствени органицзации. На заседанието, което е насрочено днес, ще присъстват Уилям Майер от Американската асоциация на юристите, който в сряда на специална пресконференция нарече уволнението на Тодорова "емблематичен случай за натиск върху съдия чрез политизирането на дисциплинарната система". Становището на американската организация е, че уволнението на Тодорова е непропорционално, изглежда политически мотивирано и е последица от дисциплинарни практики, които с лекота могат да бъдат използвани злонамерено, за да обезсърчат или накажат легитимното право на свободно слово.

Практически уволнението на съдия Тодорова е акт за назидание и поука, инструмент за охлаждане на критиката срещу политическата власт и ВСС, става ясно от становището.

В заключение в становището на неправителствената организация се казва, че е много вероятно независимостта на съдебната власт да бъде застрашена, ако дисциплинарното производство не бъде фиксирано така, че да сведе до минимум политическите мотиви и намеса. Добре е, че ВСС работи за намаляване на повсеместните забавяния в българската съдебна система, но това не означава, че Съветът трябва да налага избирателно дисциплинарни мерки срещу съдии, заради изказаните от тях мнения, защото при голямата натовареност на съдиите това ще отвори вратата към потенциално политизиране на съдебното дисциплиниране в широк мащаб. Всяко едно политическо уволнение поставя огромна опасност за справедливото и безпристрастно налагане на правосъдие. Уволнението на съдия Тодорова вероятно е било пряк резултат от нейната критика към ВСС и към министъра на вътрешните работи, въпреки че настоящата липса на прозрачност на процеса прави невъзможно това да се определи със сигурност. Независимо от това, потенциалът за злоупотреба с дисциплинарната система с цел прекратяване на легитимната и защитена свобода на словото и сдружаването трябва да бъде премахнат, за да се осигури съдебна независимост в България.

В началото на януари тричленен състав на ВАС отхвърли жалбата на Тодорова по това дело, като по този начин потвърди уволнението й.