OffNews.bg

Цигани унищожават гората над Владая

Бракониери изсичат гората на Витоша над софийското село Владая. За това алармира блогърът Крум Кошаревски преди дни. По негова информация в последните дни стотици дървета в гората над селото, което е квартал на столицата, са отрязани с елмазно въже почти до основата.

Според автора на сигнала, бракониерите са роми.

"На разервоара за питейна вода (обект от стратегическо значение) са откраднали портала , оградата и вътре в двора му също са рязали дървета!", завършва сигналът.

От кметството на село Владая коментираха пред OFFNews, че сечта е направена в държавна гора и вероятно е легална, тъй като наскоро Държавното горско стопанство - София е възложило на частна фирма добив на дървесина над селото. Шефът на ДГС - София Пламен Мишев потвърди, че има сключен договор с фирма за дърводобив в землището на Владая. По думите му, сечта обаче по норматив трябва да се прави на височина 5-10 см. от основата на дънера, така че, както е видно от снимките, въпросната сеч е направена незаконно. Горското стопанство още днес ще изпрати лесничеи на проверка, каза Мишев.