OffNews.bg

Станишев и Орешарски се похвалиха с протестите

Похвали към правителството, свързани с демократизирането на българското общество още в първите 100 дни от мандата на кабинета, отправиха от парламентарната трибуна днес премиерът Пламен Орешарски и лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев.

Коментарите на двамата бяха свързани с отчета за първите сто дни от мандата на кабинета, озаглавен "100 дни - 100 мерки". Според  тях антиправителствените протести, продължаващи повече от три месеца, са ясно доказателство, че кабинетът се отразява положително върху свободата на гражданското общество.

"Постепенно освобождаване на страната от страха е сред реализираното от правителството за първите сто дни. След още няколко месеца самият стил на управление ще започне да действа положително на бизнес инициативите", коментира по време на отчета си министър-председателят.

Той намекна, че за разлика от протестите в другите европейски страни, у нас демонстрациите са "конфронтация заради самата конфронтация".

"Отново се откроихме сред останалите страни членки с организираните първи публични протести срещу малката степен на фискално разхлабване. Ще обърна внимание, че от години насам във всички други европейски, пък и не само европейски страни, бяхме свидетели на масови протести с обратен знак - срещу фискалното затягане, при това в далеч по-богати страни от нас. Отварям тази скоба за размисъл относно самоцелното противопоставяне и конфронтация срещу самата конфронтация", каза Орешарски.

Председателят на социалистите също посочи антиправителствените протести като огромен успех за кабинета "Орешарски".

"Едно от постиженията на правителството - това е преодоляването на страха. Обществото днес не се страхува да протестира и не го грози репресия за различна гледна точка. Това е голяма стъпка напред, която се усеща от хората, от бизнеса и от цялото ни общество. Без нормална демократична среда не могат да се правят никакви реформи", коментира Станишев.

Той констатира, че на хората вече им е омръзнало от викове, вувузели, години на диктат и обществото търси диалог.