OffNews.bg

Съдия-изпълнител вдигна запор под заплаха от съд

Столичен частен съдебен изпълнител (ЧСИ) вдигна неоснователно наложени от него запори, след като беше даден на съд.

Потърпевшата страна – частна фирма, заведе дело за злоупотреба със служебно положение, след като близо два месеца частният съдебен изпълнител Стоян Якимов удължаваше срока на запора на сметките, при условие че длъжникът е платил задълженията си.

Както OFFNews.bg вече писа частен предприемач от София се оплака от работата на съдия-изпълнител Стоян Якимов, след като трябвало да плати свои стари задължения към СДВР на стойност 576 лв. В резултат фирмата се оказва с три блокирани сметки за близо 22 хил. лв.

До запора на сметки и колосалното задължение се стига след предвидените в закона мерки, според които, ако длъжникът има неизплатени към държавата данъци, те трябва да бъдат платени чрез съдебния изпълнител. От проверка на ЧСИ Якимов станало ясно, че въпросният предприемач дължи на НАП 18 692 лв. към 21 август 2012 година. В същото време обаче предприемачът е убеден (като по-късно доказва това), че има само текущи задължения към НАП, тоест, такива, които не са в просрочие и са в процес на изплащане. За да докаже твърдението си, той прилага и удостоверение от офиса на столичната дирекция на НАП в Подуяне, от което е видно, че според актуалните данни на данъчните към 14 септември той няма задължения към държавната хазна.

Съдия-изпълнителят обаче не се съобразява с този документ. Пред OFFNews.bg той обясни, че сам ще направи проверка в НАП за неплатени задължения и едва тогава, ако бъде констатирано, че те не са дължими към бюджета, ще вдигне запора.

По този начин от 21 август до началото на октомври месец, сметките остават блокирани, а предприемачът, трябва да плати и такси за работа, която реално частният съдебен изпълнител не е извършил.

Засегнатата страна образува дело на 2 октомври и три дни след като съдът изисква документите от ЧСИ, той вдига запора, като отменя и начислените си лихви и такси. Всичко това става без още реално да е проведен съдебен процес.

Без отговор остават въпросите защо толкова време е имало запор над сметките, как се формират таксите на ЧСИ и дали докато парите са били изтеглени в сметка на съдия-изпълнителя, върху тях е начислявана лихва, която по-късно е прибрана от него.